Hašek řekl, že rozhodnutí učiní až po ustavující schůzi Poslanecké sněmovny a také sestavení nové vlády. Šestiměsíční lhůtu dalo vedení ČSSD svým členům, kteří nyní vykonávají více funkcí najednou. Většinou jde o hejtmany nově zvolené do Sněmovny.

Teoreticky by Hašek mohl ve funkci hejtmana skončit dříve, protože jihomoravská ODS zvažuje, že příští čtvrtek navrhne na jednání krajského zastupitelstva jeho odvolání. KDU-ČSL, která tvoří krajskou koalici s ČSSD, ale Haška na postu hejtmana podporuje.

Pokud ODS navrhne odvolání jihomoravského hejtmana, zřejmě zůstane se svým návrhem osamocena, řekl dnes Hašek. Od předčasných voleb se dnes poprvé účastnil jednání rady kraje.

ODS chce navrhnout odvolání

Jihomoravská ODS zvažuje návrh na odvolání hejtmana kvůli postupu Haška po předčasných volbách, kdy se s dalšími členy vedení ČSSD setkal v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem a tuto schůzku následně tři dny popíral. Hašek následně přiznal své pochybení a rezignoval na post prvního místopředsedy ČSSD.

Na své funkce ve vedení strany rezignovali i další účastníci schůzky s prezidentem; poslanec Jeroným Tejc a senátor Zdeněk Škromach. Haškovo křídlo ve vedení ČSSD se navíc pokusilo po volbách sesadit předsedu strany Bohuslava Sobotku.

Zdrženlivost komunistů i lidovců

Náměstek jihomoravského hejtmana Stanislav Juránek (KDU-ČSL) dnes novinářům řekl, že lidovci respektují krajskou koaliční smlouvu s ČSSD a o změně na funkci hejtmana neuvažují.

K možnému návrhu ODS na odvolání Haška z funkce hejtmana se kromě lidovců nepřipojí ani KSČM, podle které je řešení personálních věcí na sociální demokracii.

O zvažovaném návrhu na odvolání Haška coby hejtmana informoval v uplynulých dnech ČTK šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka. Hašek k tomu uvedl, že opoziční ODS si našla nyní své téma, staví se do role mravokárce, což je pro něj nepřijatelné.