Východočeská metropole má, s nadsázkou řečeno, kvůli sporům o pozemek sestry farmářky Havránkové – Jaroslavy Štrosové – nakročeno k osmému divu světa.

Co by tomu za patnáct let řidiči asi říkali, kdyby při cestě z Prahy do Polska jeli celou dobu po dálnici, jenom těsně před Hradcem by museli absolvovat dvoukilometrovou objížďku: Sjet na na místní okrsky a zpátky se napojit na křižovatce v Kuklenách na západním okraji města?

Na tomto absurdním scénáři nyní začíná pracovat státní Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Možná už na začátku prázdnin začne kvůli nedořešenému převodu posledního sporného pozemku Štrosové nejdřív stavět mimoúrovňovou křižovatku v Kuklenách a pokračující úsek dálnice k Jaroměři. Konec sporu se Štrosovou je přitom stále v nedohlednu.

„Jakmile budou uzavřena jednání s firmou Eurovia o valorizaci před lety dohodnuté ceny, může stavba D11 začít v prostoru mimoúrovňové křižovatky u Kuklen a odsud dále na sever, kde je to s pozemky bez komplikací. Až následně se bude řešit úsek předtím, který se týká pozemku Jaroslavy Štrosové. Dostali od nás nabídku na výkup pozemku a jednání v této věci pokračují," řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Od 1. července? Snad

Jsou to vlastně podobné sliby, jakých jsme za posledních 16 let tahanic s farmářkou Havránkovou i později s její sestrou už slyšeli bezpočet. Převod pozemku byl přitom před rokem na spadnutí, ztroskotal ale na formálních záležitostech původně darovací smlouvy. Dnes už se se Štrosovou přes jejího syna – advokáta – vyjednává prodej pozemku.

Podle hradeckého primátora Zdeňka Finka by měla stavba křižovatky dokonce začít už 1. července. Neřold tak konkrétní být nechtěl.

„Máme slíbeno od ministra dopravy a ŘSD, že se dálnice začne stavět 1. července letošního roku. V podstatě jsou už (s Eurovií) dohodnutí na navýšení ceny. Je to jenom otázka snad dnů, než se to podepíše," řekl Fink. Podle primátora by také prý měl být o rok zkrácen termín výstavby dalšího úseku D11 kolem Hradce k areálu ČKD, a to do konce roku 2016 místo do konce roku 2017.