U dívek je situace poněkud odlišná. „U dívek je to barevnější. Od roku 2000 se na prvním místě vystřídalo devět různých jmen. Poprvé se v první dvacítce nejoblíbenějších jmen objevila Emma," doplnil Chrámecký.

Dědí hlavně chlapci

U dívčích jmen jsou rodiče prostě kreativnější. Vždyť také dívky zpravidla svoje jméno nedědí. Nejčastěji děděným dívčím jménem byla letos v lednu Kateřina, a to v 17 procentech. Na druhém místě Lucie (14 %) a Marie (11 %). Za to jméno Jiří je u chlapců děděno v 51 případech. Následuje Martin (41 %) a Michal (39 %). „Zděděné jméno má každý šestý chlapec, mezi dívkami každá pětadvacátá," řekl statistik.

Jméno Jan je v Česku oblíbené dlouhodobě. Není proto náhoda, že mezi otci se Jan objevuje nejčastěji. Následují ale Petr a Martin, kteří nejsou ani v první desítce. U matek jsou to pak Lucie, Jana a Kateřina, z nichž ani jedno jméno není v TOP 10.

Letos v lednu se narodilo přibližně devět tisíc dětí, přičemž dívky dostaly celkem 619 a chlapci 517 jmen. Mnohá z nich byla vskutku neobvyklá. V Česku se tak mezi chlapci objevili například Barnabáš, Diviš, Mikeš, Attila, Geralt, Lionel, Jeroným Iskandar nebo Taigo Ryu. I u dívek bylo z čeho vybírat. V porodnicích tak například narazili na Adlétu, Alešku, Josefu, Klotyldu, Adel, Aurelii, Rihanu, Salome, Amélii Perlu nebo Ninu Anušku.

Pro zvětšení klikněte na obrázek!

Jak se bude jmenovatZdroj: Deník