VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V lese u Svatého kříže se válely uřezané kozí hlavy

Cheb - Věc šetří policie pro podezření z trestného činu týrání zvířat. Fotogalerie z místa nálezu

27.2.2008
SDÍLEJ:

Chebští strážníci objevili v lese u Svatého Kříže na Chebsku zbytky čtyř mrtvých kozFoto: DENÍK/ Petr Przeczek

Hrůzný nález objevili chebští strážníci při kontrole lesních cest v okolí města. V lese za vietnamským obchodním centrem ve Svatém kříži našli odřezané kozí hlavy a vnitřnosti nebohých zvířat. Ta pravděpodobně skončila na talířích některé z místních asijských restaurací.

„Hlídka si nejprve myslela, že do lesa někdo pohodil staré lednice,“ uvedl ředitel chebské městské policie Jiří Šmolík. Strážníci objevili zbytky koz až při podrobnějším ohledání místa činu. Vnitřnosti byly uložené v igelitových pytlích a nacpané do polystyrenových krabic. Ty zdálky vypadají jako malé lednice.
„Při bližším ohledání jsme na místě našli čtyři kozí hlavy a jejich vnitřnosti. Nemohly tu ležet dlouho, protže jinak by je lišky roztahaly po okolí. Celý případ jsme předali republikové policii kvůli podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat,“ dodal Šmolík. Za to hrozí pachateli až rok vězení nebo vysoký peněžitý trest. Tím, že zbytky mrtvých koz vyhodil pachatel do lesa, porušel ještě navíc veterinární zákon. Odpad tohoto druhu musí likvidovat speciální zařízení.

Zabité kozy má na svědomí pravděpodobně někdo z chebské vietnamské komunity. Svědčí proto způsob zabití.
„Český řezník kozu stáhne z kůže,“ reagoval na náš dotaz odravský řezník Martin Košata. Nalezená zvířaty byla ale opařena jako prasata. To je údajně způsob používaný v Asii. Kozí maso má přitom specifickou chuť jako skopové. Čím starší, tím výrazněji je cítit. V kořeněných asijských jídlech to ale není poznat.

Informace o tom, že kuchaři v asijských restauracích vaří z kozího masa veřejnost děsí. „Jde mi z toho mráz po zádech. Chuděry kozičky. Já raději do vietnamských bister nechodím. Nevěřím jim,“ uvedla Tereza Hrdličková z Chebu.

Vietnamští restauratéři ze sousední tržnice ale tvrdí, že kozí maso v kuchyních nepoužívají.
„My v restauraci vaříme z hovězího, vepřového nebo drůbežího masa. Kozí maso se tady v žádné restauraci nurčitě epoužívá,“ reagoval na náš dotaz majitel thajské restaurace ve Zlatém Kříži Dang Xuan Duoc. Kozí maso si mohl podle něj použít některý Vietnamec pro soukromou hostinu. S její přípravou je prý ale mnoho práce

Autor: Lukáš Vincourek

27.2.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš
12 7

Median: Drahoš by ve druhém kole prezidentské volby porazil Zemana

Lithium na Cínovci - průzkumné vrty
2 10

Sobotka řekl Japoncům, že budeme lithiové centrum Evropy

Krev v mobilech? Suroviny pro baterie se těží v drastických podmínkách

Věděli jste, odkud pochází suroviny pro mobily, notebooky, nebo televize? Přichází totiž nová doba železná. O kontrolu nad těžbou a obchodem s kovy, ze kterých se vyrábí plošné spoje do elektronických přístrojů, se vedou tvrdé boje, na jejímž počátku jsou zubožené děti v afrických dolech a na konci spokojení uživatelé se smartphony. Z celosvětového byznysu profituje Čína, zásoby ale nejsou nekonečné.

Zeman má dalšího soupeře. Pana Škodu Vratislava Kulhánka

Miloši Zemanovi přibývají silní soupeři. Vedle bývalého předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše je to Vratislav Kulhánek, bývalý šéf mladoboleslavské Škody Auto. Jako prezidentského kandidáta ho zítra představí Občanská demokratická aliance podnikatele Pavla Sehnala.

DOTYK.CZ

První světovou válku roznítil nedomrlý intelektuál, který dožil v Čechách

Jeho kulka rozpoutala válku, které podlehlo 40 milionů nešťastníků. Sarajevský atentátník Gavrilo Princip byl bystrý chlapec, v Srbsku dodnes obdivovaný – jmenují se po něm ulice a náměstí. Ovšem mučedníkem se nestal, v době atentátu byl totiž nezletilý a tudíž nemohl dostat oprátku. Princip dožil v Čechách, v terezínské pevnosti, kde jeho tělo rozežírala tuberkulóza a duši sžírala samota i zlé zprávy o válečném osudu jeho milované země.

Stížností na zubaře přibývá, lidem vadí špatná čeština a drahé služby

Jsme zahlceni stížnostmi od pacientů, hlásí Česká stomatologická komora. Každý měsíc jich prý dostanou několik. Stížnosti směřují hlavně na kolegy z cizích zemí. Důvody: zubaři nerozumí dobře česky, další lidem nutí příliš drahé výkony. U některých lékařů se navíc provalilo, že nemají specializaci, kterou uvádějí na vizitce. To by mělo skončit, slibují stomatologové.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies