Dosavadní ředitel správy Jiří Biskup, který instituci vedl od loňského února, se stal od července státním tajemníkem ministerstva práce. Bude tak odpovídat za výběr svého nástupce. Ve funkci nahradil Petra Smrčka, který odešel do soukromého sektoru. Správu zatím řídí náměstek ministerstva Petr Hejduk.

Služební ředitelské místo v ČSSZ je na dobu neurčitou. Hlásit se mohou Češi a Češky či občané zemí EU. Pokud cizinci v ČR aspoň tři roky nechodili na základní, střední či vysokou školu, musí složit zkoušku z češtiny.

Ilustrační foto.
Neschopenek je více, ale na kratší dobu. Za půl roku stály deset miliard

Podmínkou je magisterské vzdělání, bezúhonnost, dobrý zdravotní stav, lustrační osvědčení a znalost angličtiny, němčiny či francouzštiny. Uchazečky a uchazeči musí být státní zaměstnanci, kteří v uplynulých osmi letech aspoň čtyři roky pracovali na vyšším postu v některém z úřadů. Mohli také působit v evropských či mezinárodních institucích. Doložit je nutné životopis, motivační dopis a koncepci rozvoje správy pro příští roky.

STOLETÁ  Hermína Kazdová byla v pondělí ve výborné náladě.
Stoletým lidem zvyšuje ČSSZ automaticky důchod o 2000 korun měsíčně

ČSSZ spadá pod ministerstvo práce. Má na starosti vyplácení důchodů, nemocenských, mateřských či ošetřovného. Vede také lékařskou posudkovou službu. Vybírá sociální pojištění. Na konci června posílala starobní, invalidní a pozůstalostní penze 2,9 milionu lidí.

Za první pololetí evidovala 942 tisíc ukončených případů pracovní neschopnosti. Na sociálních odvodech a na politiku zaměstnanosti úřad vybral za letošních prvních šest měsíců 222,2 miliardy korun, z toho 213,7 miliardy bylo z pojistného na sociální zabezpečení. Na penze, nemocenské, ošetřovné a mateřské se vydalo bezmála 220 miliard.