Jen za uplynulý týden nasbíral odhadem na 130 kilogramů hub, a zhruba osmdesát procent z tohoto množství tvořily pravé hřiby. "Snažil jsem se je počítat a dobral jsem se k číslu hodně přes tisíc jednotlivých kusů,“ rozplýval se.

Houby by podle Jiřího Laštůvky měly hojně narůstat i v dalších dnech. „Jen ze čtvrtka na pátek spadlo tady na Hlinecku i jinde na Vysočině přibližně třicet litrů vody na metr čtvereční, takže s vláhou to v lese vůbec nevypadá špatně,“ pokračuje Jiří Laštůvka.

Svá konkrétní naleziště houbař pochopitelně nechce prozradit, ale pár tipů přesto nabízí. „Po deštích se území, kde rostou, rozšířilo. Už to není jen na Hlinecku, ale třeba i v okolí Trhové Kamenice nebo Nasavrk. Za houbami se přitom vyplatí zamířit spíš do smrkového porostu, listnaté lesy v uplynulém období přece jen rychleji prosychaly.“

Miloš Zeman
Zeman bude do krajů nadále jezdit, podle Ovčáčka to není kampaň

Jiří Laštůvka nemá pražádnou šanci všechny nasbírané houby zkonzumovat, a to ani s pomocí celé své rodiny. Na houbařské „spanilé výpravy“ ale střídavě brává několik svých přátel, kterým pak rozdává i nadílku ze svých početných košíků, tašek a přepravek. Houby rozdává například i kolegům v zaměstnání. 

Podle Jiřího Laštůvky existuje nepřeberné množství houbových pokrmů v nejrůznějších kuchyňských úpravách, takže houbami se prakticky nelze přejíst. „Naposledy jsem si hodně pochutnával na směsi podušených růžovek s kuskusem, kterou jsem naplnil cukety a nechal je zapéci. Byla to opravdová mňamka,“ dodal Jiří Laštůvka.

Dílčí výsledky houbařských výprav Jiřího Laštůvky z uplynulého týdne.
Hlinecký houbař nanosil za týden z lesa přes tisíc hřibů