Bude trvat asi ještě hodně dlouho, než se osmnáctiletý Honza a jeho rodina vzpamatují ze zranění, které jim všem zcela obrátilo život. Mladík stále ještě leží v ostravské fakultní nemocnici, lékaři mu museli po hromadném vlakovém neštěstí ve Studénce amputovat obě nohy. Rehabilituje. Honzovi a jeho blízkým pomáhají bojovat všichni spolužáci a profesoři gymnázia v Hrabůvce, kde by měl v tomto školním roce maturovat.

Denně ho navštěvují a chystají ve škole stavební úpravy. Na příští týden pro něj v Domě kultury Akord v Zábřehu zorganizovali koncert. Vystoupí na něm i písničkář Jaromír Nohavica.

„Výtěžek z koncertu by měl alespoň trochu pomoci rodině upravit byt, popřípadě částečně uhradit náklady na vozík a další pomůcky pro Honzu,“ řekl třídní profesor oktávy B, kde zraněný Jan studuje, Vojtěch Vlček. Kamarádovo neštěstí semklo všechny spolužáky ze třídy, každý se snaží pomoci.

„Každý den za ním chodí do nemocnice, někdy se nás tam sejde i patnáct. Otec jednoho studenta už Honzovi daroval notebook s připojením na internet a uhradí částečně náklady na pořádání koncertu. Studenti Honzovi telefonují a snaží se být s ním v kontaktu, povzbuzují ho,“ uvedl Vlček.

Bezbariérový vstup i uspořádání sbírky

Celá oktáva už se kvůli spolužákovi přestěhovala do přízemí budovy gymnázia, ředitel školy Josef Svrčina požádal krajský úřad o peníze na stavební úpravy, aby se handicapovaný chlapec mohl vrátit do školy. „Potřebujeme vybudovat bezbariérový vstup, výtah, sociální zařízení a provést další stavební úpravy. Dostali jsme na to od krajského úřadu dva a půl milionu korun,“ řekl Svrčina, který stojí také v čele občanského sdružení Pro Gymnasium. I jeho prostřednictvím by rád získal pro invalidního studenta další finanční prostředky a sponzory. Požádal krajský úřad také o povolení uspořádat sbírku. „Je to obrovská tragédie. Má však i pozitivní dopad hlavně na okolí zraněného studenta. Ze všech stran včetně úřadů pociťujeme obrovskou solidaritu, vstřícnost a ochotu pomoci,“ tvrdí ředitel.

Náměstkyně hejtmana pro školství Jaroslava Wenigerová (ODS) potvrdila, že během dvou dnů se podařilo najít a krajskými radními schválit finance na stavební úpravy budovy gymnázia. „Pracovníci investičního odboru sehnali peníze, spolupráci a pomoc rodině nabídli také pracovníci z odboru sociálních věcí a zapojil se i odbor školství, který by mohl pomoci s doučováním a sestavováním individuálního vzdělávacího plánu tak, aby chlapec mohl odmaturovat se svými spolužáky,“ řekla Wenigerová. Krajský úřad také povolil sbírku na pomoc zraněnému studentovi.

Jan Bulušek je nyní na rehabilitaci v ostravské fakultní nemocnici. O svém osudu nechtěl ve sdělovacích prostředcích mluvit.

„Reakce okolí mě velmi potěšila a zároveň strašně překvapila. Nečekal jsem to. Děkuji,“ řekl do telefonu Bulušek.

Na koncertě zazpívá i Jaromír Nohavica

Koncert pro Honzu se uskuteční ve středu 24. září v 18 hodin v Domě kultury Akord v Ostravě-Zábřehu. Vystoupí na něm skupiny Outsiders (Honzovi spolužáci), Hyperion, Hluční sousedé, Mirek Fojtík a také písničkář Jaromír Nohavica.

„Honza teď bude potřebovat naši pomoc, to, že zazpívám na koncertě zadarmo, je to nejmenší, co pro něho můžu udělat,“ řekl Nohavica. Jeho vystoupení bude vysílat a nahrávat také Český rozhlas Ostrava. Honorář, který za nahrávku Nohavica dostane, věnuje zpěvák zraněnému studentovi.

„Peníze ho nezachrání, ale mohou pomoci,“ míní Nohavica. „Je to strašné, co se Honzovi stalo, na koncert určitě půjdeme, abychom aspoň trochu pomohli,“ tvrdí shodně například studenti Marek Drozdek ze sexty A nebo Barbora Štembírková ze septimy B či Aneta Flídrová z kvinty A.

Finanční dary je možné od 24. září 2008 do 17. září 2011 zasílat na číslo účtu 43–3032940287/0100, variabilní symbol 080808.