Po upozornění jedné z matek a poté i Deníku fotografie po několika dnech zmizely. Štěstím bylo, že se jedná o menší školku v jedné vesnici, jejíž web nemá tak vysokou návštěvnost jako mateřské školy ve městech. Chyba administrátora školního webu se tak (doufejme) nestačila rozkřiknout.

„Bohužel se stalo, že nám unikly na web takové fotografie. Paní učitelka z mateřské školy byla minulý týden na neschopence a zřejmě to tam daly její kolegyně. Rozhodně udělám opatření, aby se taková věc neopakovala a řádně je poučím. Celou věc musím prošetřit," sdělila ředitelka školky a přiznala, že od nás slyší o problému poprvé.

Výběh vlků Hudsonových v olomoucké zoo
Pokousání holčičky vlkem: Bezpečnost jsme nepodcenili, ujišťuje zoo

Deník se rozhodl oblíbenou školku kvůli této sice hloupé, ale neúmyslné chybě neskandalizovat, a proto nejsme konkrétní, o kterou školku šlo. Z toho důvodu nemůžeme uvést ani jméno ředitelky. Záležitost totiž ukazuje na širší pozadí problému: Častou neopatrnost Čechů při zveřejňování choulostivých fotografií na různých internetových úložištích, sociálních sítích a podobně. Se začínající dovolenkovou sezonou a rodinnými fotoalby s dětmi u moře přitom pedofilům začínají vyslovené žně.

Ilustrační foto.Zdroj: archiv„To snad ani není možné, jak se to může stát. Fotografie visely na webu školky několik dní a kdokoliv mohl nahé děti okukovat. Doufám, že se to nebude už nikdy opakovat," okomentovala fotografie na webu dotyčné školky žena, která v ní má čtyřletou dceru. Není nutné zdůrazňovat, že jedno z publikovaných nahatých dítek bylo i to její…

Školky i základní školy přistupují k fotografování dětí a zveřejňování snímků různě. V Dolním Újezdu u Litomyšle využívají populární "rajče" (www.rajce.cz), kde jsou celá alba fotografií, ale hesla k nim dostávají pouze rodiče. Stejně jako tady i v blízkém Jarošově podepisují rodiče souhlas se zveřejněním fotek dětí. „Máme ale omezenou kapacitu webu školky, takže nějaké fotografie tam jsou, ale většinou je dáváme přímo ve školce na nástěnku," podotkla Irena Vodehnalová, ředitelka Mateřské školy v Jarošově. Podobně postupují ve většině dalších škol ve východních Čechách.

Pavučinec plyšový je jedna z nejzákeřnějších a nejnebezpečnějších hub. Ač je ve starých houbařských atlasech veden jako jedlý, je ve skutečnosti smrtelně jedovatý.
Pozor na pavučince plyšového. Ve starých atlasech je vedený jako jedlý

Internetová úložiště typu rajče přitom také nejsou zárukou úplného bezpečí, i u nich se objevily případy úniku domněle zabezpečených fotografií. Opatrnosti není prostě nikdy dost.

Facebook je hra vabank. Všanc se lidé dávají ale i na „bezpečných“ úložištích

O Facebooku a dalších sociálních sítích a o tom, jak si lidé neuvědomují zneužitelnost informací a fotografií, kterém sem vkládají, je takřka zbytečné mluvit. Už je to obehraná (ačkoliv řadou uživatelů stále ignorovaná) písnička.

Bezpečné pro ukládání choulostivých fotografií například z letních dovolených či rodinných slavností však nejsou ani různá úložiště typu zmiňovaného „rajčete“. A bohužel to není šedá teorie rizik z oboru informačních technologií, ale zelený strom tvrdé reality, s jakým se museli popasovat i východočeští kriminalisté.

Archeologové byli v Litomyšli úspěšní, mají důkazy o osídlení.
Archeologové byli v Litomyšli úspěšní, mají důkazy osídlení

„Bohužel jsme se u jednoho velmi známého úložiště setkali s tím, že tam uložené fotografie se velmi rychle objevily v Latinské Americe a také v Rusku. Některé fotografie měly obrovskou sledovanost a část z nich končila na pedofilních serverech,“ řekl Ondřej Moravčík z tiskového oddělení hradecké krajské policie, jenž se zabývá problematikou kyberkšikany a další trestné činnosti páchané prostřednictvím internetu.

Ilustrační foto.Zdroj: archiv

Jak dodal, sám by si dal proto obrovský pozor při ukládání soukromých fotografií na web. „Děti ani v plavkách. I ty totiž mohou být pro pedofily atraktivní téma. Navíc to má i druhý rozměr – dnes tříletá dívenka v negližé na síti se za své snímky může za deset let pořádně stydět… Ty fotografie totiž mohou být na internetu stále dohledatelné, po uložení i žijí už vlastním životem,“ podotkl Moravčík.

A co se týče sociálních sítí, nad nimi úplně mávl rukou. Například průměrný uživatel Facebooku má pode jeho slov kolem 300 přátel, se kterými většinou sdílí své soukromí. To není právě omezený a dostatečně prověřený okruh… Dotyční mohou fotografie navíc stahovat a šířit je bez vědomí majitele beztrestně dál.

„Myslím, že vůbec nejlepší je proto podobné fotografie nevěšet na internet vůbec a přátelům je jen ukázat, rozhodně jim je však nedávat k dispozici,“ uzavřel policejní mluvčí Moravčík.

Ilustrační foto.
Tři promile alkoholu za volantem jsou prostě moc

A dívkám, které mají nutnou potřebu se chlubit svým nažhaveným kamarádům se svým tělem – a že takových slečen není právě zanedbatelné procento - poradil jediné: „Když už si nemůžou pomoci a chtějí se vyfotit a poslat fotku na síť nebo někomu, tak aspoň bez hlavy, aby dotyčná nebyla identifikovatelná.“ Samozřejmě, žádná láska totiž netrvá věčně, ty „náctileté“ už vůbec ne a naopak mohou mít smutnou dohru plnou pomst a naschválů.

„Sexting, tedy dobrovolné sdílení vlastních fotografií, provozuje zhruba sedm osm procent populace českých dětí, ale také dospělí. Nejčastěji si děti vyměňují své intimní fotografie v rámci vztahu, problém je, že dětské vztahy netrvají navždy. Máme případ z Olomouce, kdy se v osmnácti letech rozešel pár. Za dobu vztahu natočili nějaká intimní videa, pak se ale rozešli ve zlém. Kluk vytvořil stránku, kam dal sestříhaná videa, aby na nich nebyl vidět. O té holce napsal všechno – jméno, adresu, telefon. A dokonce na tom vydělával. Není to ale pouze případ kluků, dělají to i holky,“ řekl pro Deník vedoucí projektu E-bezpečí Kamil Kopecký.

Každé druhé dítě se navíc v Česku setkalo s nějakou její formou kyberšikany. Mezi nejhorší patří vydírání, kdy útočník vyláká z dítěte nějaké informace a pak mu vyhrožuje nebo se baví na jeho účet. Zveřejňuje jeho intimní materiály, když neprovede to, co útočník chce. Často vyděrači nejsou vrstevníci dětí, ale za ně se vydávající dospělí pedofilové.

ROZUM NEMAJÍ ANI DOSPĚLÍ

Ale pozor, nejde jen o děti. Nejohroženější věkovou skupinou jsou sice právě děti ve věku 10 až 12 let, kriminalisté ale tento problém zaznamenávají i u dospělých lidí ve věku od 40 do 60 let, výjimkou nejsou ani lidé s vysokoškolským vzděláním.

„Největší výrobci dětské pornografie jsou děti samotné, které si materiál samy vyrobí a rozešlou mezi sebou. Zpravidla si neuvědomí následky svého chování. Dospělí lidé tyto fotografie posílají současným partnerům, přátelům, kteří toho následně využijí jako nástroj pomsty po rozchodu. Případů bohužel stále přibývá, chytrý mobilní telefon s připojením na internet mají už i malé děti,“ uvedla pardubická krajská policejní mluvčí Andrea Muzikantová.