VYBERTE SI REGION

Houbaři oprášili košíky. Pasou po prvních májovkách

Prostějovsko – Zatím jen zřídka, přesto se dá v lesích narazit na čirůvky májovky .či závojenky podtrnky.

6.5.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

Pravá houbařská sezona začne sice až za pár týdnů, už teď se ale dají z lesa přinést zajímavé úlovky. „Sem tam lze narazit na smrže jedlé nebo obecné a také na ucháče obrovské. Ty jsou poměrně vzácné,“ tvrdí brněnský mykolog Vladimír Antonín. Zmíněné houby rostou hlavně v březnu a v dubnu, nejednoho houbaře však mohou příjemně překvapit i nyní. Smržům se dobře daří v prosvětlených listnatých lesích, hájích, ucháčům pak ve smrkových porostech A jak s nimi naložit v kuchyni?

„Smrže jedlé jsou vynikající třeba na topinkách. Stačí je nakrájet na tenké plátky, zlehka osmahnout na másle, posolit, opepřit a naklást na opečený chleba,“ radí vášnivý houbař Marek Nývlt z Prostějova. „Ucháč obrovský je spíše milou vzácností. Osvědčil se mi v omáčce. Méně zkušení houbaři by si ale měli dát pozor na záměnu s jedovatým ucháčem obecným. Rozeznat je lze tak, že zatímco ucháč obrovský má světle hnědý zprohýbaný klobouk, ucháč obecný je podstatně menší a má klobouk tmavohnědý,“ vysvětluje Nývlt.

Období smržů a ucháčů ovšem pomalu končí. Houbaři však nemusejí zoufat. „Rostou zatím jen zřídka, ale už teď narazíte na chuťově vynikající čirůvky májovky či závojenky podtrnky,“ prozradil mykolog Vladimír Antonín s tím, že pokud se po deštích oteplí a nebude příliš větrno, dá se očekávat jejich hojnější nástup. V košíku Marka Nývlta se už první májovky objevily.

„Vyrazil jsem si na kole na Kosíř a v kadláčí u cesty se něco bělalo. Nejdřív jsem si myslel, že jsou to takzvané podpapíráky, ale pak mi to nedalo, vlezl jsem pod švestky a radostí zaplesal. Rostlo tam pár pěkných zdravých májovek,“ popsal svůj lovecký úspěch Marek Nývlt. Doma je přidal do kuřecí „číny“: „Pošmákli jsme si.“

Jak poznat májovku

A jak májovku poznají houbaři-začátečníci? Má bílý až krémový klobouk, moučnou vůni a roste hlavně v trávě na okrajích lesů, v zahradách a v parcích. „Můj dědeček říkal, že je dobrá pro cukrovkáře. O tom, že konzumace čirůvky májovky snižuje množství cukru v krvi, hovoří i odborná literatura,“ poznamenal houbař.

Oko náruživého houbaře potěší na jaře třeba takzvané ohnivcoviště. Jsou to místa s výskytem nádherně červených, fotogenických ovšem nejedlých ohnivců. Pár plodnic (viz fotografie) zvěčnil před pár dny na svých toulkách po okolí Prostějova i autor tohoto článku. Snažil se u odborníků zjistit, jaký druh ohnivce vlastně našel a podnítil tím zajímavou diskusi. Zatímco amatérský znalec Marek Nývlt se podle snímku domnívá, že jde o ohnivec jurský, profesionál Antonín se spíše kloní k názoru, že se jedná o ohnivce rakouského. „Každopádně jsou to ohnivě krásné exempláře,“ shodli se oba s úsměvem.

Čtěte také: V lesích na Chebsku se už vyskytují opravdové lahůdky, říká mykolog

Autor: Karel Rozehnal

6.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Zadeha v Praze znovu zadržela policie

Praha/Brno - Policie dnes v Praze zadržela obžalovaného podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha, celý den u něj prováděla domovní prohlídku, uvedl v tiskové zprávě Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Večer ho podle něj převezla k výslechu do Brna. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu.

V prosinci končí jízdné v pražské MHD i čipové karty opencard

Praha - V prosinci končí roční kupon na jízdné v pražské MHD téměř 22 tisíc lidí, v lednu dvojnásobku. V tomto období končí platnosti také 165 tisíc čipových karet opencard. V tiskové zprávě o tom informoval pražský dopravní podnik.

V Norsku našli nápis Arbeit macht frei ukradený z Dachau

Bergen - Norská policie nejspíš objevila nechvalně proslulý nápis Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) ukradený v roce 2014 z brány bývalého německého koncentračního tábora Dachau. S odvoláním na bavorskou policii o tom dnes informovala agentura AFP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies