VYBERTE SI REGION

Rostou! Zkušení houbaři si úlovky nosí i v tomto chladném období

Domažlicko - V těchto týdnech rostou hlíva ústřičná, ucho jidášovo i penízovka. Mykologové upozorňují na neustálé sucho.  Rostou! Ač tomu laik při pohledu z okna nemusí uvěřit, zkušení houbaři úlovky nacházejí i v tomto chladném období.

22.2.2016
SDÍLEJ:

HLÍVA ÚSTŘIČNÁ. Na pařezu na své zahradě ji našla Dana Dolejšová z Kolovče.Foto: Dana Dolejšová

„Hlívu ústřičnou jsem našla na zahradě na mokrém pařezu. Dělám z ní salát, přidávám do polévky nebo i k masu," potvrzuje vášnivá houbařka Dana Dolejšová z Kolovče.

„Do přírody chodím pravidelně, hlívu ústřičnou jsem našel i v těchto dnech. Roste ale na stromech ve výškách, tak si lidé nesmí myslet, že k hledání hub stačí jen pohled dolů na zem," usmívá se domažlický amatérský mykolog Pavel Kolda.

„V posledních dnech jsem viděl i penízovku sametonohou a na bezových keřích rostoucí ucho jidášovo," popisuje svoje poznatky ze zimní přírody Kolda.
Hlívu ústřičnou si rád upravuje podle jednoduchého receptu. Houbu osolí, opepří a na pánvičce nechá orestovat zhruba 15 minut. Na závěr přidá sojovou omáčku. „S rohlíkem je to vynikající svačinka či večeře," doporučuje.

Chybí vláha

V houbařském výhledu na nejbližší týdny je skeptický. „Současné podmínky zdaleka nejsou ideální. Lesy stále mají málo vláhy. Na okrajích jsou ještě trochu zavlažené, ale uvnitř je stále znát sucho. Navíc současné skromné příděly vláhy hned vyfoukává vítr, nemá šanci se dostat do země," upozorňuje domažlický amatérský mykolog.

„Dá se určitě říct, že houbaři mají teď v lesích mnohem větší šanci něco najít než vloni na podzim," tvrdí mykolog Libor Hejl o výskytu už zmíněných tří druhů zimních hub.

„Je ovšem třeba hledat na stromech nebo na pařezech, ne na zemi. Ucho jidášovo nejčastěji vyroste na černém bezu, hlívě a penízovce se daří na kmenech buku nebo na vrbách," potvrzuje slova svého kolegy Hejl.

„Loni byl výskyt hub posunutý. Když bylo na začátku prosince velké teplo, našel jsem ještě václavky," popisuje neuvěřitelnou zkušenost Kolda.

„Hlíva ústřičná je univerzální houba, z níž lze udělat oblíbenou dršťkovou polévku, řízky, koláče nebo saláty, lze ji grilovat, dusit i nakládat. Ucho jidášovo je podobně využitelné a stejně jako hlíva léčivé a zdraví prospěšné," doporučuje Hejl.

Autor: Josef Babor

22.2.2016
SDÍLEJ:

V Německu přibývá útoků s rasistickým podtextem

Berlín - V Německu výrazně přibylo násilných útoků s rasistickým podtextem. Od ledna do poloviny září jich policie zaznamenala 507, což je skoro dvojnásobek oproti stejnému období loňského roku, uvedl magazín Spiegel. Vysoký je i celkový počet politicky motivovaných trestných činů namířených proti žadatelům o azyl a uprchlíkům. Letos už jich bylo přes 1800, vyplývá z odpovědi německého ministerstva vnitra na dotaz poslanců za Zelené. Policie zaznamenala také 78 žhářských útoků ze strany pravicových extremistů.

Útočníci stříleli v jihošvédském Malmö. Čtyři lidé jsou zranění

Malmö (Švédsko) - Čtyři lidé utrpěli v neděli večer zranění při střelbě v centru jihošvédského města Malmö. Jeden z nich byl zasažen do hlavy a je v kritickém stavu. Útočníkům se podařilo uniknout na skútrech a policie po nich pátrá, informovala dnes agentura AFP. Oblastí nedaleko místa střelby pak otřásl silný výbuch, jeho příčinu ale zatím média neznají.

AKTUALIZOVÁNO
Ilustrační foto.

Stát čelí další žalobě kvůli znečištěnému ovzduší. Tentokrát v Praze

Praha - Ministerstvo životního prostředí čelí další žalobě za znečištění ovzduší, tentokrát v hlavním městě. K Městskému soudu v Praze ji dnes podal místní spolek Koalice Vlasta a dále Olga Richterová z Prahy 10 s podporou právní kanceláře Frank Bold. Ministerský program pro zlepšování kvality ovzduší je podle nich neefektivní a nesměřuje k řešení. Spolek to dnes oznámil na tiskové konferenci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies