VYBERTE SI REGION

Rostou! Zkušení houbaři si úlovky nosí i v tomto chladném období

Domažlicko - V těchto týdnech rostou hlíva ústřičná, ucho jidášovo i penízovka. Mykologové upozorňují na neustálé sucho.  Rostou! Ač tomu laik při pohledu z okna nemusí uvěřit, zkušení houbaři úlovky nacházejí i v tomto chladném období.

22.2.2016
SDÍLEJ:

HLÍVA ÚSTŘIČNÁ. Na pařezu na své zahradě ji našla Dana Dolejšová z Kolovče.Autor: Dana Dolejšová

„Hlívu ústřičnou jsem našla na zahradě na mokrém pařezu. Dělám z ní salát, přidávám do polévky nebo i k masu," potvrzuje vášnivá houbařka Dana Dolejšová z Kolovče.

„Do přírody chodím pravidelně, hlívu ústřičnou jsem našel i v těchto dnech. Roste ale na stromech ve výškách, tak si lidé nesmí myslet, že k hledání hub stačí jen pohled dolů na zem," usmívá se domažlický amatérský mykolog Pavel Kolda.

„V posledních dnech jsem viděl i penízovku sametonohou a na bezových keřích rostoucí ucho jidášovo," popisuje svoje poznatky ze zimní přírody Kolda.
Hlívu ústřičnou si rád upravuje podle jednoduchého receptu. Houbu osolí, opepří a na pánvičce nechá orestovat zhruba 15 minut. Na závěr přidá sojovou omáčku. „S rohlíkem je to vynikající svačinka či večeře," doporučuje.

Chybí vláha

V houbařském výhledu na nejbližší týdny je skeptický. „Současné podmínky zdaleka nejsou ideální. Lesy stále mají málo vláhy. Na okrajích jsou ještě trochu zavlažené, ale uvnitř je stále znát sucho. Navíc současné skromné příděly vláhy hned vyfoukává vítr, nemá šanci se dostat do země," upozorňuje domažlický amatérský mykolog.

„Dá se určitě říct, že houbaři mají teď v lesích mnohem větší šanci něco najít než vloni na podzim," tvrdí mykolog Libor Hejl o výskytu už zmíněných tří druhů zimních hub.

„Je ovšem třeba hledat na stromech nebo na pařezech, ne na zemi. Ucho jidášovo nejčastěji vyroste na černém bezu, hlívě a penízovce se daří na kmenech buku nebo na vrbách," potvrzuje slova svého kolegy Hejl.

„Loni byl výskyt hub posunutý. Když bylo na začátku prosince velké teplo, našel jsem ještě václavky," popisuje neuvěřitelnou zkušenost Kolda.

„Hlíva ústřičná je univerzální houba, z níž lze udělat oblíbenou dršťkovou polévku, řízky, koláče nebo saláty, lze ji grilovat, dusit i nakládat. Ucho jidášovo je podobně využitelné a stejně jako hlíva léčivé a zdraví prospěšné," doporučuje Hejl.

Autor: Josef Babor

22.2.2016
SDÍLEJ:

Učitelé dostanou přidáno, vláda schválila změnu tarifních tabulek

Praha - Pracovníci ve školství dostanou od září přidáno, vláda dnes schválila potřebnou změnu tarifních tabulek. Na twitteru o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Učitelům se tarif zvedne o šest procent a nepedagogickým pracovníkům o čtyři procenta. Schválené nařízení vlády zavádí i nový platový stupeň pro začínající učitele, mladí pedagogové tak dostanou poprvé přidáno po dvou letech, nikoli po šesti, jak tomu bylo doposud.

Letadlo Travel Service letící z Malagy přistálo nouzově v Lyonu

Praha - Letadlo tuzemské letecké společnosti Travel Service letící ze španělské Malagy do Prahy muselo dnes v noci neplánovaně přistát ve francouzském Lyonu. Důvodem bylo podezření na únik oleje z levého motoru. Bezpečnost cestujících a posádky nebyla nijak ohrožena, společnost pro ně vyslala náhradní letadlo, řekla dnes ráno mluvčí firmy Travel Service Vladimíra Dufková.

Denně obědvá jen 61 procent českých zaměstnanců, ukázal průzkum

Praha - Pravidelně každý den chodí na oběd pouze 61 procent českých zaměstnanců. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred. Jde o nejnižší podíl ze sedmi zemí v Evropě, kde se dotazování uskutečnilo. Na Slovensku denně obědvají tři čtvrtiny lidí a ve většině západoevropských zemí je to kolem čtyř pětin zaměstnanců.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies