Ovšem jiní mají štěstí nebo nějaký radar na houby a pyšně položí doma na dvorek košík plný „praváků". Recept, jak a kde tyto oblíbené poklady lesa najít, si každý šťastlivec samozřejmě nechává pro sebe. Občas ale nějaký poznatek utrousí, jako například, že nemá ještě smysl prolézat roští, ale pořádně se dívat po lesních cestách a okrajích lesa, kam častěji zavítají sluneční paprsky a kapky deště. Nejčastěji lidé nacházejí lidově zvané praváky, babky, růžovky, holubinky, kováře a suchohřiby.

Irena Uhlířová z Pičína (na hlavním snímku u článku) našla při procházce se psem těsně vedle cesty pod plotem obory hříbka, z něhož by se nasytila čtyřčlenná rodina.

Nedělní ochlazení houbám prospěje

Mykologové tvrdí, že houby rostou a dokládají to zkušenosti mnoha lidí z našeho okolí, i když my sami Hřib kovář. Ilustrační foto. Zdroj: DENÍK/ Karel Rozehnaltřeba štěstí nemáme zřejmě proto, že zkrátka nehledáme ve vhodném prostředí.

Při uplynulých tropických vedrech, která v Česku vládla do soboty, by houbaři měli zamířit na místa chráněná před přímým sluncem, třeba hlubokých údolí potoků. "Vedra totiž houbám nesvědčí. Těšit se lidé mohou převážně na hřiby," říká Jan Borovička z České mykologické společnosti.

„Teď hodně pršelo a houby rostou," řekl Borovička. Rostou zejména hřibovité houby – hřib dubový, všechny možné suchohřiby či modrající hřiby koloděj a kovář. Najít se dají i holubinky a muchomůrky růžovky. Pozor si ale musejí houbaři dá na jedovaté houby, z nichž roste žampion zápašný a muchomůrka tygrovaná. Ta se dá snadno zaměnit s růžovkou.

V neděli se ochladilo, a tak houby podle Borvičky porostou dál. V případě pokračujících tropických teplot by se růst výrazně utlumil, protože dlouhodobější teplo vysuší substrát. 

Pozor na jedovaté houby, varují záchranáři

První výjezdy k lidem otráveným jedovatými houbami už za sebou letos mají středočesští záchranáři. Muchomůrka zelenáZdroj: ArchivVarují proto občany aby byli při sběru velmi obezřetní. Otrava houbami může mít celou řadu příznaků. Ty především závisí na množství a druhu hub, které jsme požili, a na celkovém zdravotním stavu otráveného.

Po pozření se může otrava projevovat zvracením, křečemi, dušností a třesem. Začne klesat krevní tlak a hrozí selhání základních životních funkcí. V případě podezření, že jste snědli nesprávné houby, je nutné vyvolat zvracení, pokusit se zintenzivnit vyprazdňování střev podáním projímadel a užít větší dávku živočišného uhlí. Uhlí na sebe dokáže navázat škodlivé látky a je tedy naděje, že zmírní jejich vstřebávání do těla.

Hodně pijte kvůli proplachování ledvin a vyplavování toxických látek z organismu. Zároveň tím předejdete dehydrataci při častém zvracení a průjmu, které mohou otravu provázet. Rozhodně se vyhněte konzumaci mléka a alkoholu, které mají dle mýtu při otravě pomoci, protože byste jimi zbytečně zatížili už tak „zkoušený" zažívací trakt. Pijte vodu nebo čaj.

Zavolejte tísňovou linku 155, nebo se snažte co nejrychleji se dopravit do nemocnice. Zajistěte vzorky hub nebo požitého jídla. Pokud ho již nemáte, stačí vzorek zvracení nebo i stolice, z nichž se pak dá zjistit
zdroj otravy a druh toxinu. (Zdroj: Středočeská záchranná stanice)