Brady je strýcem ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) a na toho má prezident nyní pifku, protože se Herman v Praze setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, čímž naštval Číňany. Že Bradyho jméno na seznamu vyznamenaných není, potvrdil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Případ má ovšem temnější rozměr. Herman tvrdí, že ho Hrad vyzval, že pokud nezruší schůzku s dalajlamou, jeho strýc vyznamenání nedostane.

Ještě na konci minulého týdne nic nenasvědčovalo tomu, že by Brady, který o svých zkušenostech z nacistických táborů přednáší po celém světě, neměl vyznamenání dostat. „Dne 14. října 2016 mi volal ředitel protokolu prezidenta republiky a oznámil mi, že 28. října obdržím cenu T. G. Masaryka. Vnímal jsem to jako velikou poctu a uznání mé celoživotní práce. Dnes (21. října) jsem se dozvěděl, že ji prezident Zeman zrušil, jsem zklamán, ale vyrovnal jsem se s horšími věcmi. Přežil jsem holocaust a rozhodl se, že budu žít a půjdu dál, bez hořkosti a se vztyčenou hlavou," uvedl ve svém oficiálním prohlášení Jiří Brady, který se za svou činnost dočkal ocenění po celém světě.

Michal Horáček, textař, básník a možný prezidentský kandidát pro Deník:
„Jak říkám pořád – motivem rozhodnutí skutečného státníka by neměla být pomstychtivost.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček se toto tvrzení snažil popřít. „Žádný seznam jsme oficiálně ani neoficiálně neuveřejnili, to se stane až večer 28. října. Tudíž netuším, na co se vůbec odkazuje. To za prvé. Za druhé, kdo bude vyznamenán, nevím. Ví to pan prezident, ví to pan premiér, který kontrasignuje. U pana premiéra vskutku nevěřím, že by seznam před 28. říjnem ‚vyzvonil'. Platí, že počet nominací je vždy vyšší než počet vyznamenaných," sdělil Deníku Ovčáček.

Premiérův seznam

Chybějící Bradyho jméno ale Deníku potvrdil premiér Bohuslav Sobotka, který seznam kontrasignoval. „Pana Bradyho jsem měl možnost osobně poznat, jeho životní osud je opravdu mimořádný. Ale mezi návrhy, které mi pan prezident zaslal ke kontrasignaci, toto jméno nebylo," napsal Bohuslav Sobotka z Bruselu.

Potvrdil, že je výsostným právem hlavy státu vyznamenat muže a ženy dle vlastního uvážení. „Vzhledem k ústavní tradici nezbývá než rozhodnutí prezidenta respektovat. Je to pouze on, kdo návrhy na vyznamenané ke kontrasignaci předkládá," dodal předseda vlády.

Ministr Herman prohlásil, že na něj Hrad kvůli dalajlamovi tlačil, aby schůzku zrušil.

Zemanův mluvčí v reakci na toto Hermanovo vyjádření pro ČTK uvedl, že ministr by se „měl za své chování a výroky stydět". Na otázku, zda tedy Herman neříká pravdu, když uvádí, že pokud by se nesetkal s dalajlamou, jeho strýc by dostal vyznamenání, prezidentův mluvčí odvětil, že nekomentuje jméno a nezná seznam vyznamenaných. „Komentuji mimořádně nevkusné a nevhodné jednání a výroky ministra Hermana," uvedl. K doplňující otázce, zda je možné, že někdo z Hradu podobnou nabídku ministrovi sdělil, Ovčáček odvětil, že „špinavostmi ministra Hemana" se Hrad „opravdu nebude zabývat". Na povrch přitom vyplouvají další události, které návštěvu dalajlamy v Praze provázely.

Podle Respektu Chovanec argumentoval, že nelze bránit svobodě slova, a zároveň se chtěl vyhnout kritice veřejnosti.Podle týdeníku Respekt dostal šéf českých hasičů Drahoslav Ryba žádost z Hradu, aby na pondělí zajistil zábor Hradčanského náměstí, kde měl vystoupit dalajlama. Ryba chtěl na místě narychlo uspořádat hasičské cvičení, s tím ale nesouhlasil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Přežil Osvětim i pochod smrti
Jiří Brady (nar. 1928) vyrůstal spolu se svou o tři roky mladší sestrou Hanou (známou po celém světě z knihy Hanin kufřík) v Novém Městě na Moravě. Rodina byla velmi harmonická, rodiče vlastnili malý krámek se smíšeným zbožím a snažili se věnovat dětem svůj čas a rozvíjet je nejen vzděláním, ale i sportem a uměním. V době protektorátu byla nejprve zatčena jejich matka, o něco později byl deportován i otec. Oba byli zavražděni v Osvětimi. Po zatčení rodičů žili Jiří a Hana nějakou dobu v rodině strýce, v roce 1942 byli ale i oni deportováni do Terezína. Zde byl Jiří zařazen na Domov 1, ale protože jako jediný z chlapců již manuálně pracoval, měl být odtud opět přesunut.
Na podzim 1944 byl spolu s Petrem Ginzem zařazen do transportu, který končil v Osvětimi Birkenau. Zde byl po příjezdu poslán při selekci napravo, tj. na práci, což mu zachránilo život. Po několika měsících v Birkenau přežil pochod smrti a dožil se konce války. Po návratu do rodného města zjistil, že všichni z jeho rodiny, vč. sestry Hany, zahynuli.
V roce 1949 emigroval do Kanady, kde pomáhal čs. emigrantům a bojoval za lidská práva. (zdroj: vedem-terezin.cz)

Dcera: Je neuvěřitelné, že takové politikaření může připravit mého otce o vyznamenání

Praha – Když se ozvali lidé z prezidentské kanceláře, můj otec se začal na vyznamenání těšit, popisuje v rozhovoru pro Deník Lara Brady, dcera „vyškrtnutého" Jiřího Brady, strýce ministra kultury Daniela Hermana.

Kdy jste se dozvěděli o možnosti, že by váš otec získal vyznamenání?
Oficiálně nám nikdo nic neřekl. Ale na konci minulého týdne nás prezidentská kancelář kontaktovala kvůli organizaci protokolu a řekli, že k udělení vyznamenání asi dojde. Mluvili jsme o časech, kolik lidí si může otec pozvat a podobně.

Kontaktoval vás od té doby někdo z Hradu?
O tom, jaká je situace teď, nic nevíme. V tuto chvíli pořád doufáme, že bude otec vyznamenán. Bylo by velké zklamání, kdyby ne. (Rozhovor proběhl dnes odpoledne, ještě před tím, než premiér Bohuslav Sobotka pro Deník potvrdil, že Brady na seznamu vyznamenaných skutečně není – pozn. red.)

Spojitost této události s tím, že ministr kultury Daniel Herman (synovec Jiřího Bradyho) přijal dalajlamu, se nabízí.
Samozřejmě. Takové vyznamenání si můj otec ale zaslouží a na tom se přece nemůže nic změnit během týdne kvůli politice. Je pro mě neuvěřitelné, že by mohlo mít politikaření vliv na takové rozhodnutí. Ale jsme hrdí na ministra Hermana a další, kteří se s dalajlamou sešli. Je to úžasná osobnost a takové setkání by podle mě nemělo mít politickou dohru. I dalajlama o sobě přece říká, že není politik.

Co by státní vyznamenání pro vašeho otce znamenalo?
Završení. Už je to starší člověk. Získal vyznamenání v mnoha zemích, například nejvyšší civilní vyznamenání v Kanadě. Je skvělé, že to všechno získal a je to zasloužené. Doufal ovšem, že podobnou poctu získá i v Česku. Doma. Sice už tu dlouho nežije, ale rádi sem jezdíme, máme tu rodinu. Já jsem měla v České republice svatbu, máme tu kořeny. Doufala jsem, že vyznamenání dostane, dokud je ještě na živu. Pořád doufáme, že se to stane, pokud ne, budeme zklamaní. Otec přežil válku a holokaust, ale pomáhal emigrantům 
a uprchlíkům. Hned po revoluci pomohl Lidovým novinám získat stroje, aby mohly vycházet. Po celém světě si ho váží a byla by škoda, kdyby Česká republika nerespektovala svoji historii a nevážila si svých vlastních lidí.

Čtěte také:

Oslavy 28. října na Hradě letos znovu vynechá většina rektorů

Zachránce několika lidí při střelbě v Uherském Brodu dostane medaili

Prezident vyznamená čtyři padlé vojáky z Chrudimi