Zavalitý muž v brýlích, který je vždy po ruce. Takto znají Jindřicha Forejta všichni, kdo se aspoň občas dívají na televizní zpravodajství. Po boku prezidenta Miloše Zemana už ho ovšem vídat nebudeme. Šéf hradního protokolu dal po dvanácti letech v ředitelské židli výpověď. „Jindřich Forejt se z osobních a zdravotních důvodů vzdal místa ředitele Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky a požádal o rozvázání pracovního poměru dohodou ke dni 31. prosince 2016. Této žádosti bylo vyhověno," uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Co mu zlomilo vaz?

Kolem Forejtova rozhodnutí není jasno. Ačkoliv v posledních týdnech přivedl hlavu státu do několika trapných situací, především při opožděném příletu na pohřeb slovenského exprezidenta Michala Kováče a nepravdivém nařčení amerického velvyslance Andrewa Schapira z neúčasti na oslavě státního svátku na Pražském hradě, Miloš Zeman ho stále hájil. Ovčáček ještě před několika dny hovořil o tom, že pochybení protokolu se vyřešilo osobní domluvou.

Forejtovi tak nejspíš zlomilo vaz video, které nabízeli za peníze různým médiím dva muži. Forejt v nich byl zachycen v nelichotivých situacích. Byť jeho pravost nikdo nepotvrdil, sám zřejmě uznal, že prezidentovi by šíření tohoto kompromitujícího materiálu uškodilo. Psali jsme ZDE.

Kancléř Vratislav Mynář Deníku potvrdil, že jmenování ředitele protokolu jako jednoho z hradních odborů je v jeho kompetenci. Na dotaz, zda ho převezme Vladimír Kruliš, který má na starosti tuzemské Zemanovy cesty a jako jednička kandidoval v letošních krajských volbách za Stranu práv občanů na Zlínsku, Mynář nereagoval. Prozradil ale, že jedná s bývalým zaměstnancem protokolu Miroslavem Sklenářem o práci na částečný úvazek. Sklenář už na Hradě působil, ale kvůli neshodám s Forejtem odešel. „V této fázi to nemohu a ani nechci komunikovat," napsal stroze Sklenář našemu listu. Pokud by se nakonec na Hrad vrátil, šlo by o velké vítězství dvojice Vratislav Mynář a Martin Nejedlý. Oba totiž Forejta neměli rádi, žárlili na jeho vliv na prezidenta. Navíc Miroslav Sklenář nyní pracuje pro čínskou skupinu CEFC, s níž mají Mynář i Nejedlý výborné vztahy.

Vatikán se vzdaluje

Kam Forejt nyní zamíří, není zřejmé. Prezident Zeman ho loni v dubnu papeži Františkovi představil jako budoucího velvyslance ve Vatikánu, jeho vyslání schválila i Sobotkova vláda a ministerstvo zahraničí ho kvůli služebnímu zákonu dokonce zaměstnalo. Kvůli působení na Hradě však má dlouhodobé služební volno. Mluvčí resortu Michaela Lagronová na otázku Deníku, zda a na jaké pozici nyní s Jindřichem Forejtem počítá, neodpověděla. Irena Valentová z tiskového odboru ale ČTK řekla, že pokud o to Jindřich Forejt požádá, má nárok na pozici odpovídající jeho kvalifikaci. Forejt je znalec historie šlechtických evropských rodů, hovoří německy, anglicky, francouzsky a rusky, ale vysokou školu nedokončil.

Forejt.Zdroj: Deník