VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace šokovala hygieniky: Obědvali s potkany

OSTRAVA - Tlusté nánosy mastné špíny na podlaze i na pracovních stolech, oprýskané zdi, všudypřítomná plíseň, povalující se zbytky jídel, na nichž si pochutnávali hned dva potkani. Tak to ještě nedávno vypadalo v jedné velmi navštěvované restauraci v centru Ostravy.

24.10.2007 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Hygienici, kteří nechtějí zveřejnit její název, ji proto při jedné ze svých náhodných kontrol okamžitě zavřeli. Majitel vyfasoval pokutu pohybující se v řádu desítek tisíc korun. Po přečtení těchto řádků však ani zmíněné sankce návštěvníka neuchrání před pocity hnusu. Přestože redakce zjistila, o kterou restauraci se jedná, vzhledem k právním skutečnostem zatím její jméno zveřejňovat nebude. Majitel navíc slíbil, že vše uvede do pořádku.

„Když si představím, kam jsem chodila pravidelně obědvat, je mi špatně. Přitom mi tam vždycky chutnalo, jídlo nebylo drahé, takže jsem chodila právě tam,“ svěřila se otřesená Magdaléna L. z Ostravy, která pracuje nedaleko odtud.

„Problém je v tom, že spotřebitelé, kteří restaurace navštěvují, do zákulisí nevidí. Mohou se tedy domnívat, že je tam vše v pořádku. I proto by si měli všímat čistoty ubrusů, oblečení personálu a podobně,“ reagovala na tuto otřesnou skutečnost vedoucí oddělení hygieny výživy Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje (KHS MSK) v Ostravě Renata Brablcová s tím, že tento případ není rozhodně ojedinělý.

„Pokud návštěvníci restauračních zařízení narazí na podobné nešvary včetně zapáchajícího jídla, měli by ho okamžitě reklamovat přímo na místě. Pokud u provozovatele nepochodí, měli by zavolat k sepsání protokolu policii. Když k nám totiž přijdou s pytlíkem jídla za tři dny, těžko už něco dokážeme,“ dodala Brablcová.

O tom, že mnohé výrobny a provozovny mají daleko k čistotě, svědčí i kontroly kaváren a cukráren, na které si hygienici posvítili během září. „Zaměřili jsme se především na mléčné koktejly připravované z čerstvého ovoce, mléka a zmrzliny, které jsou určeny především dětem. Ve čtyřech provozovnách jsme narazili na špinavé, namražené vitríny, špinavé lžičky nebo znečištěné lednice,“ popsala vedoucí odboru výživy KHS MSK Pavla Svrčinová.

24.10.2007 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hrůza,  kterou po sobě zanechal zatím neznámý pytlák v Trojanovicích.
7

Otřesný případ! Pytlák vyhodil vnitřnosti srny, ta ale byla březí

Ilustrační foto
29

EET, vysoké nájmy a další problémy: Hospody bez personálu a hostů zavírají

AKTUALIZUJEME

Pohřeb kardinála Vlka: lidé se scházejí na Hradě, musí projít kontrolou

První desítky lidí čekají před chrámem svatého Víta na Pražském hradě kvůli pohřbu kardinála Miloslava Vlka. Katedrála, ve které se bude rozloučení konat, se otevře v 9:45, lidé do ní budou moci vstupovat do 10:45. Samotná zádušní mše má být zahájena v 11:00 po průvodu církevních hodnostářů z Arcibiskupského paláce do chrámu. Mši bude sloužit pražský arcibiskup Dominik Duka. Vlk zemřel po těžké nemoci minulou sobotu ve věku 84 let.

Zlatý Ámos Lukáš Lis: Nechtěl jsem být učitelem, ale neměnil bych

/VIDEO/ Nový držitel titulu Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele Lukáš Lis ze základní školy Soběslav původně nechtěl být učitelem, ale svou práci by už neměnil. Učitel by podle něj neměl být jen oblíbený, ale také dobrý. Svůj úspěch přičítá kombinaci přísnosti a přátelského přístupu k dětem.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Experti: připlácení na péči vylepší zdraví i rozpočet státu

Čeští pacienti jsou rekordmany ve zdravotní turistice. Ke svému lékaři zajdou i dvanáctkrát za rok. Přitom Skandinávcům to stačí jen třikrát a rakouským sousedům sedmkrát. Česko to stojí zbytečných dvacet miliard korun navíc.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies