Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace šokovala hygieniky: Obědvali s potkany

OSTRAVA - Tlusté nánosy mastné špíny na podlaze i na pracovních stolech, oprýskané zdi, všudypřítomná plíseň, povalující se zbytky jídel, na nichž si pochutnávali hned dva potkani. Tak to ještě nedávno vypadalo v jedné velmi navštěvované restauraci v centru Ostravy.

24.10.2007 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Hygienici, kteří nechtějí zveřejnit její název, ji proto při jedné ze svých náhodných kontrol okamžitě zavřeli. Majitel vyfasoval pokutu pohybující se v řádu desítek tisíc korun. Po přečtení těchto řádků však ani zmíněné sankce návštěvníka neuchrání před pocity hnusu. Přestože redakce zjistila, o kterou restauraci se jedná, vzhledem k právním skutečnostem zatím její jméno zveřejňovat nebude. Majitel navíc slíbil, že vše uvede do pořádku.

„Když si představím, kam jsem chodila pravidelně obědvat, je mi špatně. Přitom mi tam vždycky chutnalo, jídlo nebylo drahé, takže jsem chodila právě tam,“ svěřila se otřesená Magdaléna L. z Ostravy, která pracuje nedaleko odtud.

„Problém je v tom, že spotřebitelé, kteří restaurace navštěvují, do zákulisí nevidí. Mohou se tedy domnívat, že je tam vše v pořádku. I proto by si měli všímat čistoty ubrusů, oblečení personálu a podobně,“ reagovala na tuto otřesnou skutečnost vedoucí oddělení hygieny výživy Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje (KHS MSK) v Ostravě Renata Brablcová s tím, že tento případ není rozhodně ojedinělý.

„Pokud návštěvníci restauračních zařízení narazí na podobné nešvary včetně zapáchajícího jídla, měli by ho okamžitě reklamovat přímo na místě. Pokud u provozovatele nepochodí, měli by zavolat k sepsání protokolu policii. Když k nám totiž přijdou s pytlíkem jídla za tři dny, těžko už něco dokážeme,“ dodala Brablcová.

O tom, že mnohé výrobny a provozovny mají daleko k čistotě, svědčí i kontroly kaváren a cukráren, na které si hygienici posvítili během září. „Zaměřili jsme se především na mléčné koktejly připravované z čerstvého ovoce, mléka a zmrzliny, které jsou určeny především dětem. Ve čtyřech provozovnách jsme narazili na špinavé, namražené vitríny, špinavé lžičky nebo znečištěné lednice,“ popsala vedoucí odboru výživy KHS MSK Pavla Svrčinová.

24.10.2007 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Koncert Robbieho Williamse, Letňany, 19.8.2017
8

RECENZE: Showman Robbie Williams zaměstnal manželku, tatínka i snoubence

Grace Mugabeová a Robert Mugabe
4

Mugabeová získala imunitu, Jižní Afrika přerušila letecké spojení

Oblíbená letecká přehlídka CIAF 2017 již klepe na dveře

V pořadí již 24. ročník mezinárodního leteckého festivalu CIAF, jehož přípravy jsou již v závěrečné fázi, proběhne na letišti Hradec Králové ve dnech 2. až 3. září. 

První burčák je v prodeji. Jak poznat ten pravý? Zákazník nemá šanci, říká vinař

/ANKETA/ - Hrozny už pomalu dozrávají a s blížícím se vinobraním začíná i burčáková sezóna. Zatímco někteří vinaři čekají s výrobou burčáku na začátek září, jiní už prodávají.

Libanon a Sýrie zahájily ofenzivu, chtějí vyčistit hranice od islamistů

Hnutí Hizballáh spojilo své síly se syrskými vládními jednotkami s cílem zbavit pohraniční oblasti posledních bojovníků Islámského státu. Libanonskou armádu v této operaci podporují i Američané.

Z kauzy uplácení se někteří stíhaní lékaři mohou vyplatit

V kauze údajného uplácení lékařů ze strany distributorů léků policie obvinila zhruba 200 lidí. Někteří z doktorů se mohou stíhání vyhnout, pokud zaplatí jedenapůlnásobek přijatých úplatků na odškodnění obětí trestných činů. Naopak část distributorů policie stíhá jako organizovanou zločineckou skupinu. Hrozí jim přísnější tresty, a to dva až deset let vězení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení