„S pomocí interaktivního očkovacího kalendáře lze snadno získat přehled o povinném i nepovinném očkování nejen dětí, ale i dospělých. Pro jednoduchou orientaci je jednotlivý typ očkování barevně odlišen, navíc je kalendář strukturován podle věku, onemocnění či očkovací látky,“ řekla mluvčí úřadu Veronika Petláková.

U každého očkování navíc úřad uvádí všechny vakcíny schválené pro použití v České republice, lidé dokonce zjistí, zda jsou aktuálně na českém trhu dostupné. Díky propojení s databází registrovaných léčiv navíc člověk zjistí i informace z přívalového letáku, tedy například možné nežádoucí účinky. Kalendář doplňují rady rodičům očkovaných dětí, které sestavil praktický lékař pro děti a dorost.

Kalendář cestovatele zase informuje o očkování pro cesty do zahraničí. „Cestovatelé si na mapě světa jednoduše vyhledají cíl cesty s doporučenými vakcínami pro konkrétní destinaci. U každého očkování jsou informace o jeho průběhu, tedy počet dávek, časový harmonogram či způsob aplikace vakcíny. Navíc je zde zveřejněn odkaz na stránky Světové zdravotnické organizace, kde jsou detailnější informace o možných onemocněních v dané zemi,“ dodala Petláková.

Kalendář cestovatele

Kromě odkazů na nejdůležitějších informací o konkrétní zemi na stánkách ministerstva zahraničních věcí, jsou v kalendáři také stručné rady lékařky z oboru cestovního lékařství, jak na cestách předcházet zdravotním potíží

Očkovací kalendář a Kalendář cestovatele zájemci najdou na internetových stránkách www.leky.sukl.cz.

Očkovací kalendář