Policie ČR dostala 27 stížností a čelí žalobě, že znemožnila předem ohlášenou demonstraci na Hradčanském náměstí. „V době, kdy se její účastníci dožadovali vstupu na Hradčanské náměstí, nešlo o aktuální místo shromáždění, protože ho svolavatel změnil," odmítl jejich interpretaci Tuhý. Jeho náměstek Martin Vondrášek upřesnil, že obyvatelé Prahy 1 a 2 byli několik dní před příjezdem čínského prezidenta informováni o uzavírkách ulic. „Sešli jsme se s představiteli obou městských částí a do schránek rozdali poučení o tom, která místa budou uzavřená. Rezidenti a místní podnikatelé se mohli pohybovat volně po předložení příslušných dokladů," řekl Vondrášek.

Policie prošetřila tři konfliktní situace, kdy došlo ke střetu příznivců a odpůrců čínského prezidenta. „Nezjistili jsme, že by se policisté dopustili jakéhokoliv protiprávního jednání," sdělila Michaela Hybnerová z kontrolního policejního odboru. Vondrášek popsal i moment, kdy byl zadržen pan M., který byl napaden čínskými vítači. „Policie se rozhodla zakročit a ochránit zdraví pana M. Jeho zadržení trvalo 52 minut. Šlo o studenta žurnalistiky, který chtěl podle vlastních slov získat exkluzivní materiál, takže se choval účelově," konstatoval Vondrášek.

Tomáš Tuhý vyloučil, že by policisté dostávali pokyny od civilních osob. Pochybení dvou neuniformovaných kriminalistů, kteří na FAMU prověřovali vyvěšení tibetských vlajek, přiřkl přílišné horlivosti: „Šlo o nadbytečný úkon. Pokyn jim předal řadový policista z ochranné služby prezidenta republiky a z pražského ředitelství. Tito dva příslušníci jsou prošetřováni v rámci služebního poměru." Za jejich postup se Tuhý omluvil děkanovi fakulty Pavlu Jechovi. Zdůraznil, že v manuálu pro policisty bylo mimo jiné výslovně zdůrazněno právo na svobodné vyjadřování i vyvěšování vlajek.

16 milionů korun

Třídenní bezpečnostní opatření vyšla na 16 milionů korun a svým rozsahem se nelišila od podobných návštěv, například amerického prezidenta.

Miloš Zeman v úterý na Pražském hradě poděkoval všem policistům, kteří se podíleli na hladkém průběhu návštěvy Si Ťin-pchinga i při loňských oslavách 17. listopadu. „Je špatný ten, kdo se nedokáže zastat svých podřízených, a je špatný ten, kdo se jim bojí vyjádřit svoji úctu jenom proto, aby ho často podplacená média neznemožnila. Je třeba odlišit lidi, kteří svobodně vyjadřují svůj názor, od různých Kalousků, kteří se pouze zviditelňují šaškovskými akcemi. Pokud jsem správně informován, policie vyhradila demonstrantům prostor, kde mohli svobodně svůj názor vyjádřit. A samozřejmě jednala naprosto správně, jestliže při příležitosti návštěvy druhého nejvýznamnějšího muže planety uzavřela některé prostory v okolí Hradu, aby nevyvolala riziko ohrožení jeho bezpečnosti. Toto vše by měli duševně normální lidé pochopit," řekl Zeman.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) naopak požadoval detailní vysvětlení postupu policistů. Premiér Bohuslav Sobotka v rozhovoru 
s Deníkem hovořil v podobném duchu: „Některé medializované zásahy nepokládám za rozumné a přijatelné. Zabavování tibetských vlajek jen proto, že visí z okna, bych pokládal za exces ze strany policie." Poslanci TOP 09 a ODS k danému problému iniciovali svolání mimořádné schůze sněmovny.