Dosavadní čínské investice zatím v tuzemsku nejsou v porovnání s jinými zeměmi nijak obrovské. Za drtivou většinou z nich stojí firma China Energy Company Limited (CEFC), která za posledních devět měsíců proinvestovala v Česku zhruba 20 miliard.

Pronikání firmy, která už je mimo jiné majoritním vlastníkem Pivovarů Lobkowicz či fotbalové Slavie a má výrazný podíl v letecké společnosti Travel Service a přes Empresa Media i v TV Barrandov, ale vyvolává značnou pozornost. Důvodů je víc.

Tím prvním jsou vazby lidí z CEFC ke dvěma nejvyšším ústavním činitelům. Hlavní tvář česko-čínského sbližování, bývalý sociálnědemokratický ministr obrany a exšéf ČSA Jaroslav Tvrdík, je místopředsedou představenstva evropské pobočky CEFC a je zároveň poradcem premiéra Bohuslav Sobotky pro Čínu. Právníkem při sjednávání českých transakcí čínské firmy je přitom advokát Radek Pokorný, který je Sobotkovým přítelem. Šéf představenstva CEFC Jie Ťien-ming je pak součástí poradního týmu českého prezidenta Miloše Zemana.

Propojení s armádou

O tajuplné firmě, která je šestou největší soukromou společností v Číně, se toho mnoho neví. Víc zdrojů ale upozorňuje na úzké propojení společnosti se špičkami čínské armády. Jsou mezi nimi jak americký institut Project 2049, který dělá analýzy i pro vládu USA či blog South Sea Conversations, za nímž stojí Andrew Chubb ze Západoaustralské univerzity a který mapuje aktuální asertivní pronikání Číny do sporných oblastí Jihočínského moře, kde se mohou nacházet bohatá ložiska ropy a zemního plynu. Právě z těchto dvou surovin přitom pochází většina zisků CEFC.

V této souvislosti vyvolala loni na podzim pozornost výroční zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS), v níž se píše: „V případě čínské moci a jejích zpravodajských služeb se nesl rok 2014 ve znamení důrazu na vlivovou infiltraci do českých politických a státních struktur a sběru politického zpravodajství, a to vše za aktivní pomoci některých českých občanů, včetně politiků a státních úředníků."

Společnost CEFC chce svou pozici v Česku posilovat. Nedávno oznámila vstup do největšího on-line prodejce zájezdů Invia.cz, jedná se mimo jiné o zvýšení podílu v bankovní skupině J&T Finance Group, mluví se i o koupi banky GE Money. CEFC nyní tvrdí, že začnou přicházet další čínské firmy, jimž společnost připravila cestu.