„Inseminace jednadvacetileté slonice Zoly byla úspěšná," uvedl ve středu ředitel zoo Roman Horský. Slůně by se mělo narodit v červenci roku 2018, zoo Zlín podle jeho slov proto čeká do té doby spousta práce.

V roce 2017 se tak v rámci projektu Karibuni rozběhne ve spolupráci se Zlínským krajem výstavba prvního ze dvou výběhů pro slony v hodnotě 20 milionů korun, který bude dokončen v roce 2018. V tomto roce také naváže na tento nový výběh pro slony realizace dalšího chovného zařízení, kdy podporu poskytne také zřizovatel zoo, Město Zlín. Do roku 2021 tak bude dokončena část I. etapy Karibuny. Celkové náklady na ni budou činit 200 milionů korun, město přispěje 60 miliony korun.

„Na šesti hektarech vznikne do roku 2021 jedna z největších expozic pro slony v Evropě. Umožní chov až osmi afrických slonů. Nový domov zde najdou také naše tři slonice a možná, v souvislosti s úspěšnou realizovanou inseminací i první mládě slona afrického v ČR," uvedl Roman Horský.

První umělé oplodnění slonice africké v České republice se uskutečnilo loni na konci září po dlouhé přípravě. Pro oplodnění Zoly bylo dovezeno semeno z francouzské ZOO Beauval. Inseminace vyšla na první pokus, přitom většinou bývá úspěšná na 50 procent.

„ZOO Zlín vyšla na jeden milion korun, které hradila ze vlastních zdrojů," uvedl náměstek primátora Bedřich Landsfeld. Chovatelé zvířata na tento úkon dlouho trénovali. Jako první byla ze tří slonic v zahradě vybraná Zola. Další samice Kali by měla být uměle oplodněna v první polovině letošního roku.

Sloni afričtí patří ke kriticky ohroženým druhům. Jejich chov je v Česku i Evropě vzácný, zahrady většinou chovají slony indické, kteří jsou ovladatelnější. V ČR chová slony africké vedle zlínské zahrady jen zoo ve Dvoře Králové nad Labem.

Slonice jsou ve zlínské zoo od roku 2003, je jim přes 20 let a zahrada chce mít poprvé i mláďata slonů afrických.

Související Tři slonice ze zlínské zoo čeká umělé oplodnění