Ta začala v úterý dopoledne setkáním prezidenta republiky se členy Zastupitelstva Ústeckého kraje za účasti starostů měst a obcí Ústeckého kraje a zástupců Krajského úřadu.

Před krajským úřadem v Ústí se Miloš Zeman pozdravil s hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem a ochotně zapózoval novinářům. Zemana přivítal poloprázdný jednací sál pro zastupitele. Zúčastnilo se pouze několik zastupitelů z ČSSD, KSČM, SPD+SPO a hnutí ANO. 

Během jednání prezident narazil i na otázku sociálně vyloučených lokalit a doplatků na bydlení.

“Plně souhlasím například s rozhodnutím ústeckého magistrátu, aby celé město bylo nedoplatkovou zónou. Na Kladně už to funguje a další města se připravují. Je zkrátka potřeba, aby alespoň část příjmů, které dostávají majitelé ubytoven, byla tímto způsobem snížena,” uvedl Zeman s tím, že nezaměstnanost v kraji je 4,7 %.

“Každý kdo chce, může pracovat. Jinými slovy, lidé v těhto ubytovnách, kteří se někdy povalují celý den a dávají špatný příklad i svým dětem, by měli zdvihnout zadek a jít pracovat,” dodal Miloš Zeman. 

Demonstrace obyvatel ústeckých ubytoven u Fora.
FOTO, VIDEO: Romové demonstrovali v centru Ústí. Bojí se, že skončí na ulici

Z Ústí nad Labem se prezident odpoledne vydá do Podbořan. Zde se setká s mítními občany.

Ve středu zavítá Miloš Zeman do eletrárny v Ledvicích na Teplicku. Odsud se přemístí do Bečova u Mostu, kde navštíví hospodu U Vaška. V prostoru před ní dojde k dalšímu setkání s obyvateli kraje. Z Bečova odjede prezident do Lišan na Lounsku, kde středeční program zakončí.

Poslední den návštěvy zahájí prezident v Bílině v kulturním domě Fontána. Poslední zastávkou pak bude Státní zámek Jezeří.

Jde o první návštěvu Miloše Zemana v Ústeckém kraji ve druhém funkčním období. V tom prvním navštívil sever Čech celkem pětkrát. Při poslední návštěvě v říjnu loňského roku například nepravdivě obvinil ze lži Žatecký a lounský deník.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Žatce. Vpravo tamní starostka Zdeňka Hamousová
Prezident Zeman obvinil Deník v Žatci ze lži, pravdu však nemluvil on sám

V roce 2015 urazil ústecké patrioty výrokem, že některá místa v krjském městě vypadají jako by právě skončila druhá světová válka.

To se snažil při poslední návštěvě zmírnit glosou k hejtmanovi Oldřichu Bubeníčkovi: „Ústí nad Labem je nejošklivější krajské město. Pomalu ale, milý Oldřichu, některé jeho části začínají vypadat jako pět let po válce. Tedy jako v době, kdy už se tam začalo něco dít. Jsem tomu rád, i když ve srovnání s jinými regiony je to poměrně pomalý pokrok.“

Můžeme proto jen očekávat, jakými bonmoty se Miloš Zeman blýskne tentokrát.

Prezident Miloš Zeman přijel do Ústeckého kraje.
ANKETA: Politiky naštval Zemanův výrok o ošklivém Ústí