Co přesně by ČSSD změnila 
v rozpočtu po volbách? Času bude minimum, necelý měsíc.
Co se týče příjmové stránky rozpočtu, možnosti jsou omezené. Jediné, co můžeme udělat, je přehodnotit odhad hospodářského růstu, protože za tři měsíce budeme mít zpřesněné odhady, jak se ekonomika vyvíjí. Uvidíme, co je reálné a co nikoliv. Dnešní vzrušené debaty jsou trochu zbytečné, bude to nepochybně přehodnocováno. Na výdajové stránce rozpočtu jsou možnosti ke změnám o něco větší a nepředpokládám, že by se tu našla vláda, která by tento rozpočet převzala bez jakékoliv změny. Pokud se na tom bude podílet sociální demokracie, chceme se podívat na kapitolu aktivní politika zaměstnanosti, tedy přidat více peněz na rekvalifikace nezaměstnaných lidí a podobně.

Zmínil jste hospodářský růst. Úřednický kabinet věří v růst 1,3 procenta, čemuž zase nevěří někdejší koalice. Ta odhadovala mírnější růst o 0,8 procenta. Jaký je váš odhad?
Oba odhady nejsou daleko od sebe a oba jsou možné. Ale jak říkám, za tři měsíce budeme mít přesnější odhad. Pro vylepšení ekonomiky ale chceme hledat i další ekonomické stimuly. Nejenom ve státním rozpočtu, musíme se podívat i na to, zda nevylepšit rozpočet fondu dopravní infrastruktury (platí z něj silnice a železnice, vláda 
o něm včera nakonec nejednala – pozn. red.) či neposílit státní fond životního prostředí (dává lidem dotace na zateplení či kotle – pozn.red.). 
Je také nutné se zabývat
i zdravotnictvím.

Upozorňujete ještě na jedno skryté nebezpečí. Málo peněz na financování projektů z peněz EU. Nejdřív je totiž musíme zaplatit z našich zdrojů a teprve pak je EU pošle do Česka. Co přesně je v rozpočtu špatně?
To riziko platí. Současná úřednická vláda vyčíslila riziko takových výdajů asi na 30 miliard korun. Stále si ale myslím, že je to spíše dolní hranice toho, co budeme muset zaplatit. A pokud by to bylo více, je obtížné najednou hledat v rozpočtu peníze a řešit to. Bylo by fajn, kdyby se nic takového nestalo, kostky jsou v tomto případě vrženy. Čerpání peněz z EU totiž skutečně funguje tak, že nejdříve musíte projekty zaplatit z národních zdrojů a teprve pak, až když je vše v pořádku, hotové a proběhnou audity, Brusel to pošle na účet. Dokud na peníze jen čekáte, tak je to ještě v pořádku, ale když zjistíte, že peníze kvůli chybám v projektech nepřijdou, tak z toho bude dodatečný deficit, a to je problém.