Jedinečný místní rituál, kdy vesnicí projíždí panovník s růží v ústech s krojovanou družinou na opentlených koních, si ale Jana Pijáčka získal mnoho let předtím. V té době však ještě netušil, že ho Jízda králů okouzlí natolik, až se mu stane osudnou a významně se zasadí o to, že ji 27. listopadu 2011 na indonéském ostrově Bali zapíší na prestižní seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Vězněný otec doloval uran

Po celou dobu však zůstal Jan Pijáček člověkem s výrazně pravicovými názory. K politice jej přivedl životní příběh jeho otce, který jako politický vězeň doloval v Jáchymově uran, i příběh jeho maminky, která jeho otce poznala ještě předtím, než jej zavřeli do kriminálu.

„Celou dobu na něj čekala, aby si ho po osmi letech vzala za manžela," přibližuje Jan Pijáček kořeny svého pravicového přesvědčení, jehož prostřednictvím se v roce 1989 začal aktivně angažovat.

Ve svobodném státě

A proč na kandidátce ODS podporuje pravici i nyní? „Především proto, aby se nevrátil zpátky proces znárodňování a moje děti mohly žít ve svobodném státě," přiznává Jan Pijáček a dodává, že na vyšší místa na kandidátce neaspiroval proto, že je přesvědčen o nezbytnosti generační obměny.

Koneckonců Pijáčkovy názory dostatečně dokresluje motto hasičů, které je jeho oblíbeným rčením a jehož se po celý život snaží držet: „Ni pro slávu, ni pro zisk, Bohu ku cti, bližnímu ku pomoci."

Portrét ve zkratce* Narodil se 11. července 1958. 
0 V roce 1990 se stal místostarostou Vlčnova, od roku 1998 je starostou.
* Je prvním místopředsedou Sdružení místních samospráv ČR, loni v listopadu se stal členem kulturní sekce České komise pro UNESCO. V roce 2004 od České rady dětí a mládeže obdržel cenu Přístav za podporu práce s dětmi a mládeží.
* Je ženatý a má tři děti.
* Je číslem 8 na kandidátce ODS ve Zlínském kraji.