Letos Sdružení CZECH TOP 100 vyhlásí již 23. ročník žebříčku 100 nejvýznamnějších firem České republiky. Dočkáme se nějakých překvapivých posunů v první pětce.
Příliš mnoho změn tam nebude, byť oficiální vyhlášení žebříčku předpokládáme až na tiskové konferenci 20. června. Celá stovka firem se v posledních letech co do značek, tak do tržeb jako základního ukazatele, stabilizovala. Pár nových jmen se objeví, ale už léta platí, že většinou nejde o firmy typicky české, ale se zahraničním kapitálem, které podnikají na zdejším trhu. Těch je mezi první stovkou téměř 80, a ačkoli ostatních dvacet se na první pohled může podle jména jevit českými, stoprocentně to říct nemůžeme, neboť jejich kapitálové vlastníky neznáme. Je to důsledek privatizačních vln i následných kapitálových vstupů zahraničních investorů. Tento proces není ničím výjimečným, i jinde ve světě se ekonomika vyvíjí obdobně.

Vítěze prozradíte?
O firmě na prvním místě není důvod spekulovat. Všichni ji vnímají a vidí každý den na silnicích.

Ve středu 21. června na Pražském hradě při Gala večeru předáte ocenění i dalším firmám hodným obdivu. Čím si ho zasloužily?
Společně s Klubem Fair Play při Olympijském výboru oceníme Gentlemanskou firmu, tj. tu, jež se i v byznysu chová podle pravidel a morálky. Cenu dále převezme několik firem, které v letošním roce oslaví 25 let činnosti v nových tržních podmínkách, i těch, jež prosazují inovace a nové technologické přístupy, např. v oblasti tzv. Smart Cities (chytrá města).

V závěru programu ve Španělském sále představíte nový projekt, který jste nazvali Ambasadoři České republiky.
Zahrnuje osobnosti, jež šíří věhlas naší vlasti v cizině v ekonomických, kulturních, vědeckých či sportovních oblastech. Koho jste pro premiéru vybrali?
Na základě nominací od našich spolupracujících partnerů, institucí, manažerů i občanů jsme pro první ročník vybrali čtyři osobnosti: fyzioterapeuta profesora Pavla Koláře, promotéra věhlasu českého tenisu Miroslava Černoška, zpěváka Karla Gotta a podnikatelku Ivanu Trumpovou.

Ivana Trumpová.
Do Česka přijede Ivana Trumpová

Souvisí jméno Ivany Trumpové s tím, že pochází ze Zlína, který je rodištěm největšího českého byznysmena 20. století Tomáše Bati?
Bezesporu ano, ale nejenom. BATA je určitě nejrozšířenějším jménem českého podnikatele, byť v Chile, na Novém Zélandu, v Indonésii, Japonsku, Brazílii, Egyptě, Turecku a více než stovce dalších zemí asi málokdo tuší, že pocházel z Česka, respektive z bývalého Československa. Přesto když našinec vidí vývěsní štít na prodejně obuvi kdekoliv ve světě, zahřeje ho u srdce a duši naplní hrdostí, že pochází z Česka. Ivana Trumpová a řada dalších novodobých podnikatelů ze Zlína a okolí dokazují, že ten kraj má mimořádně plodné podnikatelské podhoubí.

Ilustrační foto.
Průzkum: Ženy mají v práci malou prestiž, muži je často podceňují