Jirounek se zároveň snažil upozornit na to, jaký dopad může mít zneužití moci, která je médiím svěřena. Je přesvědčen, že by nebyl nespravedlivě odsouzen, kdyby policisté a soudci nejednali pod mediálním tlakem. Chce, aby byl jeho případ veřejností vnímán jako varování, že je v Česku ke konkurenčnímu boji účelově využívána kriminalizace bezúhonných lidí.

Ilustrační foto
Šéf Oleo Chemical Jirounek: platili jsme za poradenské služby, ne Rittigovi

V roce 2004 Kamil Jirounek společně s Michalem Urbánkem založil akciovou společnost Oleo Chemical, která vyrábí biopaliva druhé generace. V roce 2011 chtěla firmu koupit společnost Agrofert. Neuspěla. Pak se kolem Kamila Jirounka začala stahovat mračna. Zda další běh událostí nějak podnítil zhrzený Agrofert anebo ne, nechtěl Jirounek komentovat. Každopádně skupina Ravak, kterou firma Oleo Chemical přizvala v roce 2008 k podnikání jako významného investora, podala na Kamila Jirounka celou sérii žalob.

„Když investor zjistil, že jde o lukrativní byznys, chtěl ve firmě získat majoritu. Urbánka ze společnosti vypudili, já jsem ale náš společný projekt dál bránil. To odstartovalo pokus o násilné převzetí Oleo Chemical,“ tvrdí Jirounek. Policie zpočátku trestní oznámení odkládala, v roce 2014 ale nastal radikální zlom. Podle Jirounka úsudek policistů ovlivnila média.

„Lidové noviny rozjely kampaň. Zveřejnily celkem 78 zpráv, v nichž mě pomlouvaly a vytvářely lživé konstrukce o mém propojení s právníky a podnikateli sdruženými kolem lobbisty Iva Rittiga. Policie a soudy se tak dostaly pod mediální tlak a vyšetřování začalo probíhat účelově,“ domnívá se Jirounek.

Kamil Jirounek
Šéf Oleo Chemical půjde na 6 let do vězení kvůli padělané směnce

V závěru loňského roku byl Jirounek  odsouzen k šestiletému trestu za padělání směnky. „Když jsem nechtěl firmu prodat, vyhrožovali mi, že půjdu do tepláků. Pokládal jsem to za silácké řeči. Nedělal jsem si přehnané iluze o síle právního státu, ale to, o čem mluvili, jsem pokládal v Česku za nemožné,“ říká Jirounek. Dodává, že jej lidé z Ravaku propojili se skupinou podnikatelů, která mu podstrčila falešnou směnku na 127 milionů.

„Jednalo se skutečně o mafiánskou organizaci,“ píše o skupině, která údajný směnečný podvod připravila, předseda senátu Nejvyššího soudu Jiří Pácal v usnesení, na jehož základě byl Jirounek koncem června propuštěn z výkonu trestu.

V usnesení Nejvyššího soudu s úctyhodným počtem stran Pácal podrobně rozebírá průběh vyšetřování, jednotlivé důkazy i svědecké výpovědi. Dospívá k závěru, že práce policistů byla nedbalá, s důkazy bylo manipulováno a navíc časová osa událostí napovídá, že se zločin bez použití stroje času nemohl odehrát. „Nebyly naplněny znaky trestného činu,“ konstatuje nakonec lakonicky předseda senátu.

Lobbista Ivo Rittig u Městského soudu v Praze. Je jedním z deseti obžalovaných zpovídajících se z krácení daně, zpronevěry a praní špinavých peněz v kauze evidované jako Michal Urbánek a spol., v níž jde o vyvádění peněz ze společnosti Oleo Chemical.
Zakladatel Oleo Chemical: Tunelování vlastní firmy? Ne, je to absurdní

Jirounek na dotaz Deníku, jak kauza jeho život poznamenala, odpověděl: „Musel jsem si srovnat v hlavě, že je u nás něco takového opravdu možné. Ve vězení jsem o tom hodně přemýšlel. A dospěl jsem k jedinému možnému závěru – nebudu podnikat v České republice.“ 

Kde bude podnikat, to neřekl. Jedna mediální spekulace na toto téma se už ale nabízí. Podle novináře Ondřeje Koutníka přesune Jirounek svoje podnikatelské aktivity možná do Kyrgyzstánu. „Lidové noviny zjistily, že kauza zakázky české firmy Liglass Trading CZ v Kyrgyzstánu je personálně propojena s citlivým případem Oleo Chemical. Linka vede z Česko-kyrgyzské obchodní komory,” naznačuje autor Babišova mediálního impéria.

Zemědělství a řepka olejka. Ilustrační snímek.
Alternativní zdroj? Žádná řepka, biopaliva budou z řas