Vyšetřovatelé dokonce dnes večer stanovili předběžnou kvalifikací případu na vraždu a dvojnásobný pokus o vraždu. Střelec totiž poté ohrožoval pistolí i třetího bratra, majitele diskotéky, který svým sourozencům přiběhl na pomoc.

Z tragédie je na kolenou celé město a ani velitel strážníků Jaromír Antl nedokáže čin bývalého státního policisty, 42letého P. K., který do městské policie odešel před zhruba sedmi lety, pochopit.

„Byl to normální strážník, žádné problémy s ním nikdy nebyly, ani žádné duševní jsem na něm nikdy nezpozoroval. Důvody jeho odchodu od republikové policie neznám, zcela jistě však nebyly kvůli nějakému trestnímu excesu," řekl Antl. A dodal, pistole, ze které před diskotékou střílel, nebyla služební.

„Neumím si to vysvětlit, byl to spolehlivý člověk," přisvědčil starosta Vysokého Mýta František Jiraský.

Neměl nabito

Tragédie mohla být trojnásobná. Když P. K. z bezprostřední blízkosti zastřelil a postřelil dva mladší bratry, poté přiložil hlaveň své soukromé pistole ještě k hlavě nejstaršího z bratrů, jenž je majitelem diskotéky. Kulka z ní nevyšla jen díky tomu, že už neměl nabito. Napadený útočníkovi zbraň z rukou vykopl a začal své bratry oživovat.

Na počátku incidentu, který se stal půl hodiny po půlnoci, údajně byla neochota ochranky diskotéky v Pivovarské ulici, již tvořili oba mladší bratři, pustit P. K. a další dva jeho kumpány na diskotéku bez placení. Ten se měl začít ohánět policejním průkazem. Když to nepomohlo, někdo použil jako další nátlakový argument dávku pepřového spreje. Na cestě už byla státní policie, jenže atmosféra houstla a když – podle svědků – začal Radek utíkajícího P. K. pronásledovat, ten se otočil, vytáhl pistoli a na místě ho několika ranami zastřelil. Pak zasáhl i přiběhnuvšího Lukáše. Celkem mělo padnout až šest výstřelů.

Policie dva lidi včetně P. K. zadržela a celý dnešek je vyslýchala, zatím ale nevznesla žádné obvinění. „Vyslýcháme i další svědky," uvedla policejní mluvčí Jitka Vavřinová. Zatím není ani jasné, kdo konflikt vyprovokoval. Třetí z trojice kumpánů je na svobodě.

Incidenty, kdy policisté mimo službu zabili člověka
Výběr případů, kdy příslušníci policie mimo službu zabili člověka:

Duben 1996 – Ve Valašském Meziříčí zastřelil podnapilý policista, který se vracel z baru, po hádce na ulici souseda, se kterým měl dlouhodobé spory. Muž mu vyhrožoval a policista, který byl mimo službu, vytáhl z obavy před napadením nelegálně drženou pistoli. Poslední ze sedmi střel zasáhla muže do hlavy a ten na místě zemřel.

Prosinec 2000 – V Plzni policista Aleš Harant, který byl jako host v baru Egypt, těžce zranil Vietnamce, který později zemřel. Policista se pokusil zakročit proti skupině Asiatů, kteří nechtěli zaplatit. Po rvačce pronásledoval jednoho z výtržníků na ulici a poté, co muž upadl na chodníku, kopal jej policista do hlavy. Plzeňský krajský soud jej v říjnu 2002 poslal na pět roků do vězení.

10. května 2006 – Brněnský strážník Radek Kurdiovský zastřelil v restauraci v Rokytnu na Žďársku nedopatřením svého známého Petra Chytila. V opilosti manipuloval s brokovnicí, která vystřelila. Brněnský krajský soud mu v červnu 2007 potvrdil trest ročního vězení.

30. ledna 2008 – Opilý městský strážník Milan Pavlis v Českomoravské ulici poblíž pražské tehdejší Sazka Areny po vzájemné potyčce ubodal Američana, jenž na ulici přespával ve svém autě. V době incidentu nebyl strážník ve službě. Vrchní soud mu za to v roce 2009 uložil desetiletý trest. Pavlisovu stížnost proti nepříznivému rozhodnutí pražských soudů odmítl poté v říjnu 2012 Ústavní soud.

17. května 2008 – Policista Jiří Jungman zastřelil v opilosti v Trutnově člověka soukromou legálně drženou zbraní. Muž na místě zemřel. Pražský vrchní soud jej v červnu 2013 poslal na šest let do vězení, když výrazně zpřísnil verdikt královéhradeckého krajského soudu, který mu v prosinci 2012 vyměřil dvouletý podmíněný trest. Místo za ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky ho potrestal za zabití ze strachu nebo úleku.

21. prosince 2014 – Jeden člověk zemřel a další byl zraněn při noční střelbě ve Vysokém Mýtě. Starosta František Jiraský serveru tn.cz řekl, že střílel městský strážník, který nebyl ve službě.