Tam chráněný druh takřka vymizel. „Jesetery budeme vypouštět postupně od května do listopadu," oznámil mluvčí povodí Petr Chmelař. Některé ryby budou očipované. Vodohospodáři budou pokračovat s vypouštěním stejného počtu jeseterů až do roku 2021. Náklady vyjdou asi na půl milionu korun.

Čtěte také: Nálet hejna zbavil Dyji ryb. Kormoráni páchají milionové škody

Vysazení jeseterů malých do jihomoravských řek jednoznačně podporují ochránci přírody. „Jde o geneticky prověřenou populaci původního druhu, který tady dřív žil. Člověk ale zastavěl rybám migrační trasy překážkami v podobě neprostupných jezů. Dnes se snažíme celou tuto síť obnovit," přiblížil Roman Zajíček z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Na Dyji podle něj vadí třeba jezy v Břeclavi nebo v Bulharech. „Tento druh má stále dobré životní podmínky, aby žil v těchto řekách. Je tedy žádoucí obnovit jeho populaci vysazením," doplnil Zajíček.

S tím souhlasí i břeclavský místostarosta Jaroslav Válka. „Je krásné, pokud se vrací původní ryby zpátky do našich toků," tvrdí někdejší rybníkář.

Opačný názor má Oldřich Pecha z Rybářství Hodonín. „Druhová skladba ryb měla určitý vývoj a dovážet sem původní druhy a rušit ty, které tady byly vyprodukované, není dobrá cesta," myslí si Pecha.

Ryby na jihu Moravy jsou aktuálně vystavené útokům kormoránů, podle Zajíčka by však tito draví vodní ptáci neměli jesetery ohrozit. „Nejde o rybu, kterou by přednostně konzumovali, protože se drží hlavně u dna. Kormoráni preferují jiné druhy," odůvodnil odborník.

Už na podzim povodí do Dyje v Břeclavi vypustilo prvních dvě stě jeseterů, odezvu od rybářů zatím nemá. Podnik na projektu spolupracuje se Zemědělskou univerzitou ve Vídni a Slovenskou akademií věd.

Čtěte také: Bobři byli v minulosti téměř vyhubeni, nyní se opět vracejí na Vysočinu

Jeseter malý∙ Je nejmenší druh dunajských jeseterů a žije po celý život jen ve sladké vodě.
∙ Může dosáhnout délky až 125 centimetrů a váhy 19 kilogramů.
∙ Živí se drobnými larvami či korýši, výjimečně i drobnými rybami.