Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jezte české okurky, vybízejí zelináři

Olomouc – Nejlepší prevencí nákazy, která v Německu postihla šest stovek lidí a je dávána do spojitosti se salátovými okurkami ze Španělska, není dodržování zásad hygieny, ale česká okurka.

29.5.2011 5
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Podle tuzemských zelinářů by se lidé nejen v souvislosti s poslední aférou s krvavým průjmem měli v obchodech zajímat o to, kde zelenina ležící na prodejních pultech vyrostla.

Zelinář Miroslav Nedělník, když zalévá květák nebo okurky, přesně ví, jak kvalitní voda na zeleninu dopadá. Stejně jako ostatní tuzemští pěstitelé oprávnění používat ochranou známku IPZ využívá nejšetrnější postupy a minimalizuje nežádoucí vstupy agrochemikálií.

Za okurku ale nakonec dostane deset místo patnáct korun, protože ceny srazily ne tak kvalitní, ale podstatně levnější ze zahraničí.

„Okurky pěstujeme jen ve fóliovnících. Několikrát do roka provádíme rozbory vody, kterou zeleninu zaléváme, máme kontrolu na hnojiva, chemikálie. Vše je přísně sledováno. Snažíme se neustále zvedat kvalitu,“ popisoval Miroslav Nedělník, který zeleninu pěstuje na sedmdesáti hektarech.

Na cenu tlačí konkurence z Makedonie

Právě u okurek letos snížil plochu. Pěstitele tlačí zahraniční konkurence.

„Minulý týden jsem nabízel naši rychlenou okurku z fóliovníku, kdy cena by měla být trochu na úrovni a přišli s tím, že deset korun. Proč? Protože mají tlak levných okurek z Makedonie. Nedají více, i když naše jsou mnohem kvalitnější a pohledově pěknější. Obchodníci to nerozlišují,“ popisoval pěstitel, který patří mezi větší producenty zeleniny v Olomouckém kraji.

Právě nepříznivé podmínky na trhu donutili řadu zelinářů, aby skončili.

„Pěstitelů spousta ubyla a další nepřibývají. Dnes rozjet zelinářský podnik, to snad ani není myslitelné, kolik by bylo zapotřebí vstupních financí,“ poznamenal zelinář.

Podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslava Zemana by právě na jaře, kdy už tuzemští zelináři mají vlastní salát, okurky, ředkvičky či květák by si lidé měli všímat, odkud zelenina pochází.

„A pokud je na pultu česká, která se už začíná naplno sklízet, tak ať ji upřednostní. Nejen v souvislosti se současným problémem s nebezpečnou nákazou v Německu a okurkami,“ uzavřel Zeman.

Čtěte také: Kontaminované okurky jsou i v Česku

Autor: Daniela Tauberová

29.5.2011 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Slovenský zpěvák Peter Nagy.
8

Peter Nagy: Hudba je mimo tabulkový svět ekonomiky

Vladimír Mečiar
7

Mečiarovi je pětasedmdesát let. Oslavy může pokazit soud

Odborníci na životní prostředí: Prach v Brně způsobí ročně až stovku úmrtí

Denně skončí v brněnských nemocnicích dva lidé s dýchacími obtížemi. „Na vině je znečištěný vzduch,“ upozornil lékař Miroslav Šuta.

Pohledem Jana Kličky: Uhelní udavači aneb Právo na zdravé topení

Občane, ukažte, čím topíte! Takové  pravidlo začalo v Česku fungovat od ledna letošního roku.

AKTUALIZOVÁNO

Švýcarská policie dopadla útočníka s motorovou pilou

Franz Wrousis, který v ponděli zaútočil motorovou pilou v ulici Vorstad, je ve vazbě. Švýcarská policie jej podle BBC zatkla ve městě Thalwil, které se nachází asi 60 kilometrů od Schaffhausenu, kde došlo k incidentu.

Češka napadená v Egyptě je v kritickém stavu a není schopna převozu

Češka, která byla 14. července v egyptské Hurghadě pobodána teroristou, je v káhirské nemocnici stále v kritickém stavu. Ten se navíc v posledních dnech zhoršil. Na místo proto dnes odletěl i tým českých zdravotníků pod vedením ředitele pražské záchranné služby Petra Koloucha.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení