Ne všechny pochutiny z plných ledniček zamíří do našich žaludků. Průměrný Čech podle statistiků ročně spotřebuje 785 kilogramů potravin. Z toho ale podle různých odhadů skončí 100 až 200 kilo v odpadcích.

„A to jak při výrobě, tak při skladování, dopravě a nakonec i na úrovni spotřebitele,“ říká Jiří Hrbek z Českého statistického úřadu.

Mládeži, styď se!

Ministerstvo zemědělství uvádí, že v Evropské unii připadá 40 procent vyhozeného jídla na domácnosti. Potraviny tvoří největší část domácího odpadu.

Zejména jde o pečivo, ovoce a zeleninu.

„Dále v koši často končí mléčné výrobky a uvařená jídla, která nestihneme zkonzumovat,“ říká mluvčí resortu Markéta Ježková.

Dělník. Ilustrační foto.
Tři pětiny Čechů jsou nespokojeny s platem. O jeho zvýšení si ale neumějí říct

Podle průzkumů plýtvají zejména mladší lidé.

„Naopak starší ročníky již s vařením mají zkušenosti, a proto vyhazují méně jídla,“ podotýká Tomáš Macků z výzkumné agentury Ipsos. „Jedním z důvodů jsou i finance, neboť starší lidé si více uvědomují, že nic není zadarmo.“

Zlevníme, nevyhodíme

Snížit ztráty by od ledna měla novela zákona o potravinách. „Obchody nad 400 metrů čtverečních budou povinně dávat neprodejné, ale stále bezpečné potraviny na charitu,“ říká mluvčí Ježková.

Jde o potraviny třeba s deformovanými obaly, nesprávným označením či ty, u kterých je prošlá „minimální doba trvanlivosti“. Naopak výrobky označené „spotřebujte do“ být darovány po daném datu nesmějí.

Pečení chleba. Ilustrační foto.
Zlatá éra živností? Řezníci ji zažívali hned po revoluci, pekaři a cukráři nyní

Řetězce jsou na povinné odevzdávání potravin na charitu připravené.

„Všech 154 našich obchodů, na které se tato povinnost vztahuje, již je do procesu darování potravin zapojených,“ řekl Deníku mluvčí Teska Václav Koukolíček. Obchody jsou propojeny s potravinovými bankami, které zbylé potraviny prostřednictvím charit přidělují potřebným lidem.

Globus dává neprodejné potraviny na charitu již od roku 2011. Jde zejména o mléčné výrobky, uzeniny, pomazánky, ovoce a zeleninu, pečivo i nealkoholické nápoje. „Objem potravin, které jsme nuceni likvidovat, je minimální. Jde o krajní řešení,“ řekla Deníku mluvčí Globusu Pavla Hobíková. „Pokud se u některého zboží blíží datum expirace, uchylujeme se prvotně k jeho zlevnění,“ dodala.

Zdroj: Deník Data / David Valenta