Sobotka chce získat na sjezdu silný mandát s cílem obhájit vítězství v podzimních volbách do Sněmovny. Zatím nemá protikandidáta, kritik jeho politiky Tejc usiluje jen o funkci statutárního místopředsedy.

Podle průzkumů je ale zatím favoritem voleb hnutí ANO Andreje Babiše, které má volební sněm naplánovaný na únor. Babiš má podle očekávání ve straně jednoznačnou podporu.

Čtěte také: Ostravská ČSSD páchá harakiri. Uvnitř strany zuří mocenský boj

Jihomoravská ČSSD je první, která nominovala na statutárního místopředsedu někoho jiného než Chovance. Sobotka už dříve řekl, že k Tejcovi nemá důvěru a chce pokračovat v tandemu s ministrem vnitra. Sobotka ani Tejc neměli ve své domovské organizaci protikandidáta. "Bez podpory členů sociální demokracie na jižní Moravě bych se o pozici dvojky nemohl ucházet. Myslím si, že každý musíme přesvědčit nejprve vlastní, kteří nás znají, a potom můžeme postoupit o krok výš a přesvědčovat ostatní. Proto jsem rád, že mám podporu jihomoravské ČSSD, i když má premiér Sobotka odlišný názor," řekl Tejc.

Sobotka uvedl, že rozhodující bude rozhodnutí sjezdu. "Podporuji pana Chovance, ale dalo se očekávat, že na jižní Moravě bude jiná nominace. Jsme demokratická strana a myslím si, že je v pořádku, že je na jednotlivé funkce více kandidátů," řekl novinářům Sobotka.

Také z Vysočiny odjížděl Sobotka s nominací. Na prvního místopředsedu krajská organizace nenavrhla nikoho, na pozice řadových místopředsedů ČSSD nominovali sociální demokraté na Vysočině šéfa Sněmovny Jana Hamáčka a volebního manažera strany Jana Birkeho. Nikdo z ostatních navržených nedostal nadpoloviční počet hlasů, a to ani Chovanec.

I sociální demokraté v Olomouckém kraji nominovali na post předsedy strany Sobotku, na místo prvního místopředsedy strany Chovance. Nominaci na posty místopředsedů v Olomouci získali Jan Birke, Petr Dolínek, Lubomír Zaorálek, Jan Hamáček, Michaela Marksová a Lenka Teska Arnoštová.

Jiné regiony navrhly na místopředsedy také místopředsedu strany pro hospodaření Martina Starce, náměstka pražské primátorky Petra Dolínka či poslance Tejce a Jaroslava Foldynu.

Nominace krajských konferencí vypovídají o určitém rozložení sil členské základny, tajná volba delegátů přímo na sjezdu se ale často dopadne jinak.

Čtěte také: Praha zakázala, Ostrava neposlechla! Okresní ČSSD má teď předsedy dva