Reagovali tak na lednové trestní oznámení, které naopak podal sám Čunek právě na Hanu Marvanou, která zastupuje část okradených klientů H-Systemu ze sdružení Maják, dále na správce konkurzní podstaty Monsporta, zvláštního správce Ivo Mráze a soudkyni Evu Hodačovou. O sporu informoval jako první deník Právo.

„Prodeje byly velmi nevýhodné"

Podle Jiřího Čunka se čtveřice dopustila podvodu, když v konkurzním řízení rozprodávala pod cenou majetek H-Systemu předem domluveným kupcům. „Prodeje byly nápadně nevýhodné. Kvůli tomu byli okradeni nevinní lidé. Trestní oznámení jsem podat musel. Chci, aby se tím policie zabývala," vysvětlil včera Valašskému deníku senátor Jiří Čunek.

Podle jeho slov se objevily případy, kdy byl pozemek z majetku H-Systemu jeden den prodán v konkurzním řízení a hned další den přeprodán jinému kupci už za trojnásobek ceny. V jiném podobném případě prý rozdíl mezi cenou z konkurzu a následnou prodejní cenou činil dokonce až 46násobek. „Není možné, aby se pozemek prodal za sedmnáct milionů a stejný pozemek po čase znovu už za čtyři sta milionů," poukázal Jiří Čunek.

Senátor: Trestní oznámení vítám

Klientům H-Systemu a také Petru Smetkovi, zakladateli H-Systemu odsouzenému na 12 let za jeho tunelování, měla vzniknout více než miliardová škoda.

Hana Marvanová a Josef Monsport se rozhodli bránit nařčení bývalého vsetínského starosty a podali trestní oznámení pro změnu na něj. Pro křivé obvinění. Jiří Čunek se takovému postupu nediví. „Trestní oznámení podané na mou osobu je naprosto v pořádku a já je vítám," řekl senátor Valašskému deníku. Podle něj totiž, má-li být prokázána jeho vina, musí být nejprve prokázáno, že Hana Marvanová a spol. jsou nevinní.

Deník Právo uvedl, že Marvanová s Monsportem poslali oznámení na Čunka a další lidi s ním spojené nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. „Jejich trestní oznámení obsahuje kromě opatrných pomluv a špinění i prokazatelné lži o údajných provizích za údajné nevýhodné prodeje, lži o nezákonném ovlivňování věřitelského výboru a rovněž lži o údajném povrchním šetření téhož v roce 2004," napsali.