Předchozí
1 z 3
Další

Tvář rozzářená úsměvem, padnoucí společenské šaty, do boku zavěšená půvabná manželka. Necelých sedmapadesát byste mu rozhodně nehádali. Tak jsme potkali prezidentského kandidáta Jiřího Hynka před malou restaurací v středočeských Dobšicích, uvnitř níž se právě chystalo slavnostní zakončení myslivecké sezony.

Jiří Hynek je myslivcem a na pomezí Nymburska a Kolínska chodil na hony už jeho otec. Tradici myslivosti v rodině drží. Nakonec je asi přirozené, že šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu bude mít ke zbraním poměrně blízko. „Na druhou stranu, v současné době mám tak málo času, že dostat se na hon je pro mě velká vzácnost. Letos jsem na druhém, a když do konce roku stihnu ještě jeden, tak je to všechno,“ brzdí představy o náruživém myslivci a vášnivém střelci jeden z devíti prezidentských kandidátů.

Kandidáti na prezidenta
Prezidentští kandidáti mají svá čísla: Zeman půjde do voleb se 7, Drahoš s 9

Mezi řečí zaplatí za měa fotografa vstup na mysliveckou zábavu. „Beru to jako příspěvek na jejich činnost. A oni se tu o to starají opravdu výborně,“ říká Jiří Hynek stále s úsměvem a jde manželku i nás usadit ke stolu. Ještě stihne upozornit na neuvěřitelně bohatou tombolu, zvláště co se týče zvěřiny. Pod pódiem visí několik kusů srnčího a odpůrcům lovu lesní zvěře by se to tu jistě zdálo morbidní. Myslivci to však vnímají jako skvostnou dekoraci.

Debata s prezidentskými kandidáty proběhla 8. listopadu v Praze na Právnické fakultě. Pavel Fischer, Petr Hannig, Mirek Topolánek
Fischer napsal Zemanovi dopis. Zahajte kampaň, vyzval ho

Jak ho vidím
Urputnost, úsměv a úspěch
MIROSLAV S. JILEMNICKÝ

Tři slova z titulku jsou pro mě asi ty nejpodstatnější dojmy, jaké jsem si ze setkání s Jiřím Hynkem odnesl. Když jsem se z něj pokoušel dostat, co jej motivuje dál dělat prezidentskou kampaň, když průzkumy mu příliš šancí nedávají, slůvko pochybnosti o tom, že to nemá cenu nebo že by si připouštěl porážku, z něj zkrátka nedostanete. Až později mi došlo, že on vlastně prohrát nemůže. Řečeno sportovní terminologií, pro něj není to nejdůležitější stát na stupních vítězů, ale mít pocit, že hrál nejlépe, jak uměl. Pak je to vítězství. V tom vidím skloubení slov urputnost a úspěch. A úsměv? Bylo úplně jedno, jestli se bavíme o důležitosti a systému obchodu se zbraněmi nebo o kančím se šípkovou omáčkou. Věcně sdělí to zásadní a pak je okamžitě přístupný odlehčené diskusi s úsměvem. Párkrát skončilo naše vyprávění i vtipnou historkou a hlasitým smíchem. Po příjezdu ze setkání s Jiřím Hynkem jsem psal kamarádce, že mě jako člověk, který má odlišný pohled na některá politická témata, po lidské stránce příjemně překvapil. A že si dovedu představit, jak s ním klidně zajdu na pivo. Zkrátka, že je mi lidsky a mentálně blízký. Což nepamatuji, že bych o nějakém člověku s jinými politickými preferencemi někdy prohlásil. Upřímně mu přeji zajímavý volební výsledek. A to, aby měl čas na vaření své oblíbené pochoutky.

SPORTOVNÍ TYP

Současný prezidentský kandidát prožil dětství právě na pomezí Nymburska a Kolínska. Základní školu vychodil ve Velkém Oseku. V roce 1980 odmaturoval na kolínském gymnáziu a nebylo pochyb o jeho technickém zaměření. Třeba i proto, že jeho vášnivým koníčkem byly a jsou šachy. „To mě hodně bavilo a myslím, že jsem se dostal i na slušnou úroveň,“ vzpomíná na časy, kdy za Kolín reprezentoval v národní šachové lize.

Jeho další sportovní zájmy jsou trochu jiné. Je k nim potřeba i slušná fyzička. Jezdí Jizerskou padesátku a účastní se Svazu vojáků v záloze. „Naposledy jsem si zkusil i fyzické testy a dal jsem si třeba při sedech lezích pořádně do těla. Splnil jsem přísnou normu, možná i něco navíc, ale byla to makačka,“ říká Hynek.

S vojnou souvisí i jedno poměrně kontroverzní téma jeho programu: povinná vojenská služba. Při vyslovení této mantry se však okamžitě ohradí. Část médií údajně jeho záměr špatně pochopila a nesprávně jej interpretuje.

„Je velký rozdíl mezi povinnou vojenskou službou a tříměsíčním vojenským výcvikem. Ten byl měl mladé muže připravit na případnou obranu vlasti,“ zdůrazňuje a upřesňuje svoji vizi. Ke zbraním však má blízko. I když je nesbírá, doma jich několik má, především těch sportovních a loveckých. Kromě honu se dá zastihnout třeba i na sportovní střelnici. „Řada lidí má představu, že když mě označují za zbrojaře, tak musím být blázen do zbraní a že se kolem toho točí také naše obchody. To je ovšem značně zkreslená představa. V našich obchodech, ve kterých se Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu angažuje, jde pouze v šesti procentech o palné zbraně. Dominují jiné materiály. Letadla, radary, medicína, to je velký objem obchodu,“ naznačuje zákulisí své hlavní profese. A že mezinárodnímu obchodu rozumí, dokládá i fakt, že je vedoucím delegace naší země v organizaci NIAG, která je podle jeho slov jedinou průmyslovou organizací, která je součástí NATO.

„Naším úkolem je seznamovat velení s aktuálním průmyslovým pokrokem. Tedy například s tím, jak může vypadat budoucí vrtulník. Zabýváme se i studií, jak detekovat ostřelovače, a podobnými tématy,“ vysvětluje další část náplně své práce.

ODVÁŽNÝ TANEČNÍK

V dobšickém šenku se schyluje k zahájení myslivecké zábavy. Předseda mysliveckého sdružení představí před pódiem  Jiřího Hynka jako prezidentského kandidáta. Je zřejmé, že tato skupina lidí by s ohledem na hlavní Hynkovo téma v kampani, tedy bezpečnost země, mohla být ta cílová. Nemluví nijak důrazně či razantně. Je spíš přátelský, usměvavý a v dobré náladě. Zdá se, že se opravdu přišel hlavně dobře pobavit.

Kandidát na prezidenta české republiky Mirek Topolánek, navštívil Ostravu a vánoční trhy na Masarykově náměstí.
Topolánek: Nechci šířit blbou náladu. Vlastenectví není sprosté slovo

A jak se mu povedl dnešní hon? „Tak úplně jsem snad nevyhořel, ale mohlo to být lepší,“ říká po návratu ke stolu. Nakonec prozradí i přesná čísla. „Mám za dnešek jednoho zajíce a pět kohoutů, srnu žádnou,“ konstatuje. Pak se zadumanou tváří přiznává, že se stal myslivcem až po smrti svého otce. To byla v jeho životě evidentně zásadní postava. Když se později zeptám na nejhorší okamžik v životě, po pár vteřinách jezdnoznačně pronese: „Smrt mého otce. To mi bylo opravdu nejhůř.“

Naše povídání přeruší tóny hudby z pódia. Nastává klasická situace: čekání na první taneční pár. Parket zeje práz-dnotou. „Tohle je stejné, jak před třiceti lety, tak dnes. Tak co říkáš, půjdeme tančit my?“ obrací se Jiří na svoji manželku. Ta se ještě ujišťuje, že hudba nezmění výrazně rychlost, a za chvíli už je první pár na parketu. Pokud by se volil prezident i na základě tanečních dovedností, zřejmě by měl Jiří Hynek lepší výchozí pozici, než napovídají aktuální předvolební průzkumy.

POTENCIÁL 88 PROCENT

Jak na jeho prezidentskou kandidaturu vlastně došlo? „Oslovil mě Petr Robejšek. Jsem zakládajícím členem politické strany Realisté. My jsme probírali možnou podporu některého z kandidátů a přišli jsme na to, že u každého nám trochu něco schází. Tak jsme se rozhodli nominovat vlastního kandidáta a padlo to ně mě,“ popisuje jedno ze zásadních životních rozhodnutí.

Rodina prý jeho rozhodnutí vzala na výbornou. „Manželka mě podporuje, ale i další členové rodiny. Matce je 80 let, a když jsem jí to řekl, byla doslova nadšená,“ usmívá se Jiří Hynek.

Herec Jiří Maryško
Vy starej, zlej koko*e, vzkázal ústecký herec Maryško prezidentu Zemanovi

Kandidaturu ohlásil poměrně pozdě a bylo téměř jasné, že 50 tisíc podpisů na to, aby se stal občanským kandidátem, posbírat nestihne. Proto zalovil v Poslanecké sněmovně. Získal nakonec 29 podpisů, přičemž ke kandidatuře stačí jen 20.

Aktuální volební průzkumy mu však příliš velké šance nedávají. Pohybují se od půl do čtyř procent. Ovšem podle jeho slov má potenciál jako žádný jiný z kandidátů. „Můj potenciál je 88 procent voličů. Přesně tolik jich odpovědělo, že mě nezná. Nemůžu samozřejmě poznat všechny, to bych musel mít na kontaktní kampaň alespoň rok. Věřím v prezidentské debaty s ostatními kandidáty. Nejen v ně, ale hlavně v ně,“ vysvětluje svůj stále optimistický pohled směrem k lednovým volbám.

UMÍM I SE ZELÍM, ALE SE ŠÍPKOVOU JE TO NEJLEPŠÍ

Své politické názory prezentuje přesvědčivě a ještě je určitě uslyšíme ve volební kampani mockrát. Je výhodné být členem NATO, „protože v žádné členské zemi nikdy nebyl ozbrojený konflikt“. Nechce vystupovat z Evropské unie, ale řádně ji proměnit. Unie má fungovat jako servis suverénních zemí, ne jim směrnicemi škodit. I proto by první svoji zahraniční cestu ve funkci prezidenta chtěl směrovat do Bruselu, kde by toto poselství chtěl sdělit vedení celého společenství.

Když vysvětluje své postoje, uvědomuji si, že začínám mít hlad. Proto politickou diskusi končím a ptám se na něco úplně jiného. „Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?“ Trefa do černého! Oči se znovu rozzáří. „Já i rád vařím. Ne pokaždé, manželka samozřejmě také vaří, ale já taky. Co lidem ode mě nejvíc chutná a na čem si pochutnám i já, je dobrota se šípkovou omáčkou. Umím tedy i se zelím, ale se šípkovou je lepší,“ přesvědčuje mě ve chvíli, kdy už se oba smějeme. K české kulinářské klasice patří pochopitelně i pivo. „Původně jsem pivař. Ale pak jsem poznal řadu dobrých vín, která tu za socialismu nebyla k mání. A jelikož je moje žena z Rožnova, rád ochutnám i slivovici,“ shrnuje pijácký rejstřík.

Debata s prezidentskými kandidáty proběhla 8. listopadu v Praze na Právnické fakultě. Jiří Hynek, Michal Horáček
Hynek: Když mě nepustí k volbám, obrátím se na Ústavní soud

NA POHŘBU CHCI ZAHRÁT „ZEPELÍNY“

Od jídla a pití je jen kousek ke kultuře. Nejvícekrát ve svém životě viděl film Forrest Gump. Je jím nadšen. Poslouchá rockovou hudbu a dokonce má jasno v tom, co uslyší pozůstalí na jeho pohřbu. „Chci zahrát Stairway To Heaven od Led Zeppelin,“ říká rezolutně.

Do té doby však ještě snad stihne navštívit několik zemí. Ne že by toho už neprocestoval dost. Byl například trekovat v Nepálu, rybařit v Norsku, jezdí i na Slovensko do Roháčů. „Teď mám dva malé kluky, na dovolenou bych vyrazil asi do Chorvatska,“ uzavírá poněkud konvenčně.

Prezidentská debata ve vlaku Deníku 20. listopadu na cestě z Prahy do Ústí nad Labem. Michal Horáček
Boj o Hrad: Horáček spojí besedy s koncerty, podobu debat kritizuje

V úvodu jsme zmínili, že nejhorší chvilkou v životě byla pro Jiřího Hynka smrt jeho otce. Kdy je mu naopak v životě nejlíp? „Pokaždé, když se můžeme sejít s rodinou. To jsou nejkrásnější chvilky mého života,“ pronesl s trochu zasněným výrazem. Zda si takových chvil bude i nadále moci užívat relativně dost, nebo bude jeho čas stlačen do prezidentských povinností, ukáže lednové hlasování.

Závodní partii šachu si zahrál po 28 letech
Jiří Hynek si dal v adventním čase dostaveníčko se svými kamarády, bývalými kolegy z Tesly a také bývalými šachovými spoluhráči v bistru u čerpací stanice na okraji Kolína na šachovém turnaji.

Však také jako někdejší hráč na úrovni národní ligy za Lokomotivu Kolín kdysi začínal v šachovém kroužku v Kolíně. „K šachu mě přivedla prateta, bylo mi asi devět let,“ zavzpomínal na dětství, kdy závodně začal hrát v 11 letech, ve 12 letech měl už druhou výkonnostní třídu a hrál dokonce i za dospělé. „Za dobu, co jsem hrával, jsem samozřejmě zaznamenal úspěchy i neúspěchy. Povedlo se mi vyhrát s mezinárodním velmistrem i prohrát s žákem, který byl o dvě třídy níž,“ popsal Jiří Hynek. Svou poslední závodní partii sehrál v roce 1989, kdy Kolínu pomohl postoupit z národní ligy do extraligy.

A pak až nyní v Kolíně na klubové soutěži, jež byla zároveň závodní partií a ještě k tomu v bleskovém šachu. A nevedl si mezi sendražickými šachisty vůbec špatně.

Jak sám přiznal, měl maličko problém některé bývalé kolegy poznat. „Jsme v kontaktu přes sociální sítě, zavoláme si k Vánocům, ale občas musím tápat, přece jen jsou to roky a všichni jsme se změnili. Ale když promluvili, tak jsem hned věděl,“ usmíval se Jiří Hynek.

Při návštěvě Kolína zároveň zajel za svým kamarádem Stanislavem Hlubockým, s nímž se zná už od základní školy. Společně na jeho obchod umístili plakát. „Se Standou jsme se seznámili na soustředění od fyzikální olympiády. Přišel tehdy na pokoj, kde jsem na jedné posteli ležel já a na druhé taky jeden šachista. Hráli jsme spolu šachy naslepo. A Standa povídá: ‚Tak sem asi nepatřím…‘ Ale pak zjistil, že jinak jsme normální kluci,“ smál se Jiří Hynek.

ČTENÁŘI DENÍKU SE PTAJÍ

Euro odmítám, protože jeho přijetí není v našem národním zájmu, říká Jiří Hynek

Kandidát na prezidenta Jiří Hynek je pro efektivní boj proti korupci. Evropskou unii by rád viděl jako společenství suverénních států. O imunitě poslanců a senátorů říká: „Měla by se vztahovat pouze na věci související s prací v parlamentu.“

VZTAH SE SOUČASNÝM PREZIDENTEM

Občas se potkáme. Naše vztahy jsou ale čistě pracovní.

POVOLEBNÍ POSTOJ PREZIDENTA

Snažil bych se vítězné hnutí ANO přesvědčit, aby nominovalo na premiéra člověka bez rizika trestního stíhání. O tom, že vítěz voleb má získat první možnost sestavit vládu, není pochyb. Automatický druhý pokus bych mu už nedal. Jako druhá by se měla pokusit sestavit vládu strana s druhým nejlepším výsledkem ve volbách.

Zbigniew Jan Czendlik
Zbigniew Czendlik: Život bez svátků je jako cesta bez hospod

EVROPSKÁ UNIE A EURO

Evropská unie nikoli federální, ale jako společenství suverénních států, euro odmítám, protože jeho přijetí není v našem národním zájmu.

PŘÍMÁ VOLBA PREZIDENTA

Ano.

KORUPCE

Korupci občané vnímají velmi citlivě a já se jim nedivím. Je třeba proti ní bojovat, ale efektivně. Ne tak, že všeobecný boj proti korupci dovedl politiky a úředníky k tomu, že se bojí o čemkoli rozhodnout.

OBVINĚNÝ PREMIÉR

Mít obviněného premiéra by České republice ve světě nedělalo dobrou vizitku.

MENŠINOVÁ VLÁDA

Klíčové je, aby vláda dostala důvěru Poslanecké sněmovny.

Poslanec Zdeněk Ondráček
Ondráček nebyl zvolen do čela komise pro GIBS. Chybělo mu devět hlasů

SENÁT

Senát bych zachoval ve stávající podobě i se stávajícími pravomocemi, nevidím důvod, proč by se na tom mělo  něco měnit. 

DOMÁCÍ PRÁCE

Často doma vařím, převážně zvěřinu a ryby. Rodině to velmi chutná a nejraději mají kančí se šípkovou.

SPORT A JÁ

Bez sportu si svůj život neumím představit. Hraju fotbal, tenis, lyžuji a jezdím na kole. Díky tomu jsem ve výborné kondici. 

IMUNITA

Imunita poslanců a senátorů se pravidelně stává předmětem debat ve chvíli, kdy někdo z nich má nějaký problém. Osobně se domnívám, že by se imunita měla vztahovat pouze na věci související s prací v parlamentu. Jinak jsou poslanci a senátoři stejní smrtelníci, jako ostatní. Můžeme o rozsahu vést diskusi, ale veďme ji věcně, a nikoli pod tlakem aktuálních okolností.

Kdo je Jiří Hynek
Narodil se  20. prosince 1960 v Ústí nad Labem.

Základní školu vychodil ve Velkém Oseku na Kolínsku. 

V roce 1980 odmaturoval na kolínském gymnáziu. Pak vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy a v roce 1988 získal titul RNDr. 

Začínal  jako vývojový  pracovník v Tesle Kolín. V roce 1990 spoluzaložil softwarovou společnost.

Od roku 1992 zastával řadu významných manažerských pozic, mj. generálního ředitele Karlovarského porcelánu, předsedy představenstva a generálního ředitele společnosti Praga. Později působil jako ředitel státního podniku VOP-026 Šternberk a krátce jako ředitel Správy základních registrů.

Od  roku  2011 pracuje  jako výkonný ředitel a prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky.

Je členem organizace Mensa ČR, vedoucím delegace ČR v NIAG (NATO Industrial Advisory Group) a členem rady resortu ministerstva obrany pro aplikovaný výzkum, vývoj a inovace. 

Je podruhé ženatý a  má 4 děti.

Ve středu 20. 12. PŘEDSTAVÍME Jiřího Drahoše.