„Za chvíli přijede řezník," oznámil netrpělivý hlas v místnosti. Na některých stolech byly hrnce, na jiných špejle, buchty, cibule, koření 
a další nutné suroviny. Venku svítilo slunce, zem pokrýval slabý poprašek sněhu. Vše bylo dokonale připraveno na domácí zabijačku. Není to zase tak dávno, kdy se v zimě v každé vesnici nebo malém městě konala porážka. Dnes je stále vzácnější. „Zatímco trend, kdy lidé stále více pěstují zeleninu na vlastních záhonech, funguje, chov zvířat ustává," uvedla manažerka Svazu PRO-BIO Kateřina Nesrstová. Takový chov totiž vyžaduje spoustu času, který lidé už často nejsou ochotni obětovat. „Obdivuji všechny sedláky, kteří mají doma zvířata. Ti si nemohou říct, že teď odjedou na dovolenou. To prostě nejde. Každý den musejí zvířata obstarat," doplnila.

Přesto domácí zabijačky 
z našich končin nevymizely. Jenomže jak upozorňuje mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal, produkce z takové akce musí zůstat takříkajíc doma. „Domácí porážka se jmenuje domácí, protože probíhá doma ‚na dvoře' 
a produkty z ní pocházející jsou pro použití ve vlastní domácnosti, ať už se konzumace účastní rodina, přátelé nebo sousedé," uvedl mluvčí. Jestliže jitrnice, tlačenku 
a další výrobky začnou lidé rozdávat třeba po vsi, už se vystavují pokutě, kterou jim mohou dát veterináři. Jen loni jich rozdali za 120 tisíc korun. Fyzické osobě hrozí pokuta až deset tisíc, právnické pak dokonce až 300 tisíc korun.

Je v podstatě jedno, jestli produkty člověk prodává, nebo jenom daruje. Zákon totiž zapovídá veřejnou porážku. „Do oběhu lze uvádět výrobky pouze ze schválených zařízení, která jsou pod veterinárním dozorem," vysvětlil Pejchal. Vepřové hody lze tedy uspořádat pouze tehdy, jestliže zvíře porazí schválená jatka, následně jej prohlédne veterinář a pak jatka zvíře i rozbourají. Letos ovšem lidé zřejmě častěji narazí také na pochoutky z divokých prasat, protože kvůli přemnožení se jich v tomto roce chystají myslivci odstřelit 300 tisíc. „Něco si koupí myslivci, něco se dostává na plesy do tomboly, většina jde ale do výkupu," přiblížil myslivec z Ledče nad Sázavou Josef Pikl. Každé odstřelené zvíře pak musí být prohlédnuto pověřenou osobou nebo rovnou veterinářem.