Rychetského odchod se soudní špičky zdráhají komentovat. „To je předčasná úvaha," sdělil například šéf Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Nabízí se otázka, zda zdrženlivost pramení z faktu, že si Pavel Rychetský odchod do důchodu v prosinci 2017 rozmyslel, nebo kvůli jeho možnému nástupci.

Jím by se totiž podle expertů z oboru i politických náznaků měl stát respektovaný předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. I současný šéf ÚS Pavel Rychetský se nechal slyšet, že ho považuje za vhodného kandidáta. Podle informací Deníku ovšem prezident Miloš Zeman nemá v úmyslu Josefa Baxu do čela Ústavního soudu instalovat, ba naopak se podobné konstrukci upřímně divil.

„Neoslovil mě nikdo 
z těch, kteří o tom rozhodují. A taky proč? Vždyť Ústavní soud má svého předsedu a ten je v plné síle, což z občasných setkání mohu potvrdit," kloní se k prvnímu vysvětlení v odpovědi pro Deník sám Josef Baxa.

Pavel Rychetský se ke své budoucnosti nechce vyjadřovat. „Do konce příštího roku ještě zbývá více než 18 měsíců, které nemá smysl předjímat. 
K tomu dodávám pouze: Nechte se překvapit," uvedl pro náš list Rychetský.

Vůle prezidenta

Nechuť prezidenta Zemana vyslat do Ústavního soudu Josefa Baxu 
a pak ho jmenovat předsedou se možná odvíjí od toho, jak hlava správního soudnictví vnímá roli práva: „V právním státu má vždy přednost jedinec před státem. Ochrana individuálních práv jednotlivce je klíčová, a pokud do nich kdokoliv zasáhne, je tu Ústavní soud, který musí mít poslední slovo," řekl v loňském rozhovoru s Deníkem.

Toto pojetí je zajímavé například 
v souvislosti se správní žalobou, kterou podal Jan Kalvoda kvůli zákazu předem řádně ohlášené demonstrace. Deníku řekl, že si sice odvykl předvídat výsledek soudních sporů, ale v tomto případě udělá výjimku: „Pokud se bavíme speciálně o správním soudnictví, chová se velice povzbudivě a profesionálně korektně. Kdybych byl nucen predikovat výsledek, řekl bych, že nezákonnost v tomto případě je tak do očí bijící, že by měla být vyslovena i výrokem soudu."

Právě Baxův soud by tak mohl v citlivé záležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga vyřknout prezidentovi nemilý verdikt.
Na druhou stranu hlavě státu už nemusí sedět ani Pavel Rychetský, který kritizoval přímou prezidentskou volbu. Podle něj v ní totiž nerozhodují občané 
a kvalita kandidátů, ale peníze vlivových skupin. Ještě výbušnější je Rychetského hodnocení vztahu veřejnosti k uprchlíkům „Jsem téměř otřesen tím, jak se v české společnosti šíří xenofobie 
a nenávist k lidem, kteří utíkají před hrůzami skutečné války vedené tím nejbarbarštějším způsobem. Nemohu nevzpomenout nedávného úmrtí sira Wintona, který zachránil stovky dětí z Československa před jistou smrtí, a současně nemohu nevidět malé děti
v náručích rodičů ze Sýrie," pravil Rychetský loni v září pro MfD. V situaci, kdy se prezidentská Strana práv občanů spojuje do krajských voleb s okamurovskými nacionálními extremisty, jde
o vskutku odlišný pohled na svět.

Pokud Rychetský příští rok skončí, je tedy pravděpodobné, že jeho nástupcem Miloš Zeman jmenuje některého ze současných ústavních soudců, k nimž má názorově blízko.