„Je to pocit vznešenosti i velkého závazku," řekla Jourová zástupcům českým médií ve Štrasburku poté, co europarlament podpořil Evropskou komisi v čele s Jeanem-Claudem Junckerem. Právě předsedy komise si prý velmi váží. „Jean-Claude Juncker pro mě byl dlouhodobě opravdu evropský státník, který má nadhled a vizi, a pro mě je ctí, že mohu pracovat v jeho týmu," podotkla.

Pocit „radosti a očekávání" se u Jourové mísí s vědomím naléhavých priorit její nové agendy. Jako příklad vyzdvihla prosazení institutu evropského prokurátora či reformu ochrany dat.

Diskriminace romských dětí

Zabývat se bude i tématem, které se bezprostředně dotýká České republiky. Ze své nové pozice přitom bude muset svoji zemi i kárat, jak to nedávno učinila Evropská komise kvůli údajné diskriminaci romských dětí v českém vzdělávacím systému.

„To je pro mě hned na začátku nepříjemná situace, protože Česká republika tento dopis dostala zatím jako jediná," uvedla Jourová. „Česká republika má nyní zhruba měsíc na to, aby přesvědčila Evropskou komisi, a tím tedy můj direktorát, že učinila kroky k účinné nápravě," vysvětlila česká exministryně pro místní rozvoj.

Česká zástupkyně v Junckerově týmu potvrdila, že už má prakticky kompletní tým spolupracovníků, jimiž se chce obklopit v Bruselu. Zatím tam ale teprve hledá bydlení. „Je pravda, že se mám za týden sbalit, a nevím, kam," poznamenala. Svou údajnou nepraktičnost omluvila tím, že se „více starala o práci než o sebe".