Stropnický věří tomu, že lidé ve víkendových sněmovních volbách ocení, že "jedná na férovku". Řekl to v rozhovoru pro server nakluky.cz, jehož část dnes Strana zelených zveřejnila na svém webu.

"Soukromí je prostě jen moje," řekl Stropnický na otázku, proč s informací o své homosexualitě přichází až nyní. "Mám z rodiny hodně příkladů toho, jak to vypadá, když o něj přijdete. Ale tato informace sama o sobě má u předsedy strany být vlastně veřejná. Nechci být za sraba," dodal.

Předvolební debata Deníku: (zleva) Vít Rakušan, Markéta Pekarová-Adamová, Ivan Bartoš
VIDEO: Neváhali ani vteřinu. Politici měli ohledně vlády s Babišem jasný názor

Zelení podle Stropnického jako jediná strana naprosto důsledně hájí práva komunity leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). "Dvě věci vidíme jako nejpodstatnější: adopce dětí a přiznání vdovských/vdoveckých důchodů. Ale vlastně chceme, aby měli lidé žijící ve stejnopohlavních svazcích prostě stejná práva jako manželé," shrnul.

Zelení patřili v průzkumech ke stranám, jejichž možný volební zisk se blížil pěti procentům potřebným ke vstupu do Sněmovny.

Z předních politiků v Česku svou homosexuální orientaci zatím žádný dobrovolně neoznámil. Nedobrovolným veřejným coming outem v době, kdy vedl ministerstvo dopravy v úřednické Fischerově vládě, prošel v roce 2010 Gustav Slamečka. Předcházel tomu výrok odboráře Jaromíra Duška o spiknutí homosexuálů ve vedení ministerstva dopravy a Českých drah.

Předvolební Deníku probíhala 19. října v Aviatice.
Který politik má „zbroják“ a kdo podporuje Zemana? Podívejte se