V restitucích už je rozhodnuto o 96 procentech zemědělské půdy a 97 procentech lesní půdy. „Už před rokem a půl jsem řekl, že si nepůjdu na vládu říci o nové státní úředníky, na rozdíl od mnoha mých kolegů," řekl ministr. Zbývajících 70 tehdy nabraných úředníků zůstane na SPÚ. „Mají ambici se věnovat pozemkovým úpravám, přístupu k půdě," dodal Jurečka.

K problematice půdy patří i sucho. Vláda už schválila například program na obnovu a výstavbu rybníků, ve kterém je 1,25 miliardy korun, na podporu obnovu a rozvoje závlah jde 80 milionů korun, v posledních letech pak šlo například na podporu infrastruktury vodovodů a kanalizací více než tři miliardy korun.

Kvůli restitucím se vedou stovky sporů 

Po čtyřech letech od přijetí zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi úřady projednaly většinu žádostí. Podle České biskupské konference byly restituce na konci loňského roku v poslední pětině procesu vydávání.

Podíl vydaných pozemků byl mezi 70 a 90 procenty, záleželo na regionu. Kvůli restitucím se také vedou stovky soudních sporů - ty se ale často týkají obcí, ne státu. Padají už i první rozsudky a zatím jich je více ve prospěch obcí, krajů, státu nebo soukromníků. Rozsudků jsou ale jen řádově desítky, sporů u soudů jsou stovky.

Čtěte také: Soud v Praze musí znovu řešit případ bývalých pražských úřednic