Největší výběr budou mít lidé podle volebního webu v Újezdu u Svatého Kříže na Rokycansku, kde proti třem místním uskupením kandiduje řidič Stanislav Graman. Trojici kandidátek mají v Srní na Tachovsku a ve Slavníči na Havlíčkobrodsku. V obci Osice na Královéhradecku mají dvě kandidátní listiny a důchodce Miloslava Kubína jako nezávislého kandidáta, ve Vísce u Jevíčka na Pardubicku proti sobě stojí dvě konkurenční kandidátky a v obci Růžená na Jihlavsku se místnímu uskupení postavil traktorista Lukáš Laube.

Jen jednu kandidátní listinu mají v Prodašicích na Mladoboleslavsku, Vlkově na Českobudějovicku, Zadní Stříteži na Táborsku a v Lánech u Dašic na Pardubicku. Pouze nezávislí kandidáti jsou v Bukovanech na Příbramsku a v obci Úherce na Lounsku. Nejmladším kandidátům je podle ČSÚ 20 let, nejstarší kandidátkou je jednasedmdesátiletá lídryně jednoho z osických uskupení Mojmíra Voborníková. Žen je mezi kandidáty 49, tedy 33 procent. Všichni adepti jsou nestraníci a nekandidují za žádnou stranu, uvedl ČSÚ.

Společně s dodatečnými volbami se v sobotu uskuteční v Chomutově a v Bílině na Teplicku opakované hlasování v rámci komunálních voleb. Výsledek říjnového hlasování v těchto městech byl totiž soudem zrušen kvůli kupčení s hlasy voličů. Podezření na opakování této praxe se podle protikorupčních organizací v Chomutově objevilo nyní znovu.

Volební místnosti se otevřou v sobotu

Na rozdíl od dodatečných voleb se v obou městech o zvolení uchází znovu 725 kandidátů ze stejných uskupení, kteří o zastupitelská křesla usilovali loni v říjnu.

Volební místnosti se otevřou v poslední lednovou sobotu v 7:00, hlasovat bude možné do 22:00. Poté ČSÚ zahájí zpracování výsledků voleb tak, jak je bude dostávat od volebních komisařů. Celkové výsledky by mohly být k dispozici v neděli nad ránem. V pondělí 2. února je projedná Státní volební komise.