V plzeňské diecézi budou do 15:10 zvonit všechny kostely se zvony v Plzeňském kraji. V katedrále svatého Bartoloměje v Plzni se rozezní všech pět velkých zvonů, řekl plzeňský farář Emil Soukup. „Výzvu jsme samozřejmě rozeslali do všech farností a všem kněžím. Podle zpětných reakcí jsme přesvědčeni, že se připojí všichni nebo alespoň drtivá většina. Tam, kde to bude možné, tak určitě," uvedl sekretář diecézního biskupa v Českých Budějovicích Pavel Ambrož.

Zapojení mnoha kostelů očekává také litoměřická diecéze. „Vždy, když probíhá taková výzva, tak opravdu kdo může, tak se připojí. A vzhledem k tomu, jaký obsah má tato výzva a proč se tak bude dít, tak bych se velmi divila, kdyby kněží nezareagovali," řekla mluvčí diecéze Jana Michálková. „Už to máme v ohláškách. Liberec se připojí komplet," uvedl arciděkan římskokatolické církve v Liberci Radek Jurnečka.

Ostravsko-opavská diecéze

Deset minut budou zvony znít také z ostravské katedrály Božského Spasitele. „A my se budeme modlit v kapli v katedrále. Pomodlíme se za Evropu a za zemřelého kněze. Jsou pozvaní i lidi, takže kdo chce, může přijít," pozval zdejší farář Jan Plaček.

Mluvčí ostravsko-opavské diecéze Pavel Siuda řekl, že informaci zveřejnil na diecézním webu, který kněží většinou sledují, a zřejmě ještě v pondělí rozešle také e-mail. O víkendu byla řada kněží na setkání v polském Krakově, ale v úterý se podle Siudy podle svých možností k uctění památky připojí.

Lidé v úterý odpoledne uslyší také nejstarší a největší zvon v Brně, a to na kostele svatého Tomáše. „Je to strašná věc, co se stala, je to šílenství. Doufám, že budou zvonit všichni, kdo mohou," řekl farář tamní římskokatolické farnosti Jan Mráz. V Pardubickém kraji se k výzvě České biskupské konference připojí například chrudimská farnost. Zvony se rozeznějí v největším místním kostele Nanebevzetí Panny Marie. „Nechceme ale pomstu, tato chvíle má především charakter modlitby," řekl chrudimský vikář a arciděkan římskokatolické církve Jiří Heblt.

Zvony budou znít také na nedávno opravené Svaté Hoře v Příbrami, která je nejvýznamnějším mariánským poutním místem v Čechách. „Budeme zvonit určitě, potrvá to minimálně pět minut," uvedl farář Jan Sokulski.

Zavražděný farář Jacques Hamel zasvětil svůj život službě bohu a zahynul při výkonu svého povolání, napsali ve výzvě biskupské konference pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka a olomoucký arcibiskup Jan Graubner. „Hlas zvonů a modlitba je výrazem lítosti nad krutým činem, ale také apelem k míru a připomínkou umučení našeho Pána, v jehož náruči tento mučedník spočinul," píšou také.

Dvojice vyzbrojená noži vtrhla do kostela v severofrancou­zském Saint-Étienne de Rouvray během úterní dopolední mše, držela v zajetí šest lidí a šestaosmdesáti­letého kněze Hamela zavraždila. Policisté útočníky zastřelili, když s rukojmími vyšli z kostela. K činu se přihlásila organizace Islámský stát.