"Rozhodnutí o udělení milosti už je připraveno, hotovo, až se vrátím z Číny, tak ho podepíšu. V druhé polovině května dostane pan Kajínek milost. Už jsem o tom informoval i ministra spravedlnosti," prohlásil v televizním pořadu Týden s prezidentem. Šestapadesátiletý Kajínek strávil ve vězení 23 let.

Zdroj: archiv

Dokonce se objevila informace, že o milosti pro nejznámějšího českého vězně by mohl prezident rozhodnout hned po návratu z Číny. Na tiskové konferenci ve Starých Splavech Miloš Zeman dokonce naznačil, že pozitivní rozhodnutí je hodně blízko. Novinářům ho ale říci nechtěl. "Byl bych rád, kdyby se to pan Kajínek dozvěděl jako první," prohlásil. Serveru Parlamentní listy prezident řekl, že: „Myslím si, že Jiří Kajínek nemusí žít v zoufalství." 

Zeman v minulosti už několikrát vyjádřil pochybnosti o průběhu Kajínkova procesu. Kajínek (pocházející z Prachovic na Chrudimsku) byl odsouzen roku 1998 na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu a pokus o vraždu. Nikdy se ale nepřiznal.

Otázkou je, kam Jiří Kajínek po svém propuštění zamíří. Obdivovatelek, ba přímo fanynek, má v celém Česko mnoho. Má však i nějakou stálou přítelkyni? Tak daleko do jeho soukromí nevidí ani jeho nejbližší.

Demonstrace na Hradčanském náměstí, 11. května 2017
Demonstrace neskončily. Pokračovaly na Hradčanském náměstí

Sestra Jiřího Kajínka Miluše Kajínková Deníku řekla, že ani neví, že by měl být v nejbližších dnech propuštěn. „A nezlobte se, já se s vámi o tom nechci bavit," řekla sice diplomaticky, ale kategoricky. Víc se bavit skutečně nechtěla.

„Píšeme si hodně, ale o tomhle opravdu ne. Jestli má přítelkyni, ke které by šel hned z vězení, skutečně nevím. Mluvilo se o té psycholožce Magdě, co za ním dochází společně s Jirkovým advokátem, ale kdo ví," řekla Zdena Havelková, který pochází z Třemošnice a je dlouholetou kamarádkou Kajínka.

Kajínek tak může zůstat v Praze, stejně jako se vrátit na Chrudimsko, může odejít kamkoliv. V Třemošnici a sousedních rodných Prachovicích má obrovské množství příznivců.

Jiří Kajínek
Jiří Kajínek ztratil šanci na obnovu procesu. Opět v Plzni

Milostí dal Zeman zatím sedm, žádná z nich se netýkala násilného trestného činu. Před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů.

Milost pro Kajínka zarazila Unii státních zástupců. "Doufáme, že prezident Zeman bude v případě dalších vícenásobných vrahů při využívání svých pravomocí zdrženlivější," uvedla. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) považuje Zemanovo rozhodnutí za "akt milosrdenství". "Můžeme s tím souhlasit, nebo nesouhlasit, ale milosrdenství je vlastně spíš dobrá věc," řekl v televizi Barrandov. Prezident Pelikána o svém úmyslu informoval před několika dny, uvedl ministr.

Prezident Miloš Zeman a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching.
Zemanova čínská mise: Obchod roste, ale z pohledu Pekingu jsme trpaslíky

Pelikán Zemanovi řekl, že by byl nerad, aby odůvodněním milosti bylo to, že Kajínek je nevinný. "Ujistil mě, že to tak není. Pokud pan prezident naznal, že po těch více než 20 letech, co pan Kajínek sedí ve vězení, už zaslouží dožít na svobodě, je to skutečně právo, které z ústavy má," dodal.

Bývalý ministr vnitra František Bublan v TV Barrandov připomněl, že v minulosti byla milost udělována z humanitárních důvodů. "Tady se bojím, že jde čistě o takovou věc, že pan Kajínek je známý vězeň a několikrát se odvolával. Moc s tím nesouhlasím," řekl.

Účelovost v prezidentově rozhodnutí vidí europoslanec za ANO Pavel Telička. "Zemanova účelovost cítit na sto honů. Tady je někdo hodně nervózní," uvedl. Prezidentský kandidát Michal Horáček vidí souvislost s nynější vládní krizí, v níž premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl Zemanovi odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO). "Ve chvíli, kdy si premiér konečně dupnul, vypouští prezident nájemného vraha," říká Horáček.

Bývalá místopředsedkyně sociální demokracie a někdejší senátorka Alena Gajdůšková mluví o ztrátě soudnosti. "Milost nájemnému vrahovi, u kterého justice neshledala ani důvod k obnově procesu, je naprostá ztráta soudnosti a výsměch právnímu státu," uvedla.

Bývalá Kajínkova advokátka Klára Long Slámová řekla, že se k Zemanovu rozhodnutí nebude vyjadřovat, dokud Kajínek nebude na svobodě. "My nevíme, jaký obsah bude ta milost mít. Všichni víme, co se tím zabýváme, že ta milost může být jakéhokoliv obsahu," uvedla.

Papež František
Papež jede do Portugalska. Prohlásí za svaté pasáčky z Fatimy

Zemanovo rozhodnutí nadchlo Lukáše Charváta, autora webu, jehož cílem je prezidentská milost Kajínkovi. Petici žádající milost na webu od roku 2006 podepsalo téměř 10 tisíc lidí. "Jsem plný emocí, strašně si vážím rozhodnutí pana prezidenta, protože to stejně tak mohli udělat jeho dva předchůdci," řekl. Zemanovo rozhodnutí je podle něj lidský krok, ne politický tah.

Zeman dnes připomněl, že při udělování milostí na rozdíl od vyhlašování amnestií prezident nepotřebuje souhlas premiéra. "U pana Kajínka, abych reagoval na některé obavy, že se bude mstít po svém propuštění z vězení, bude jako součást té milosti sedmiletá lhůta, to znamená sedmiletá podmínka," doplnil prezident. Během této doby se podle něj Kajínek nesmí dopustit trestné činnosti.

Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka
Zemanův návrh je pro ČSSD nepřijatelný. Trvá na odvolání Babiše

Plzeňský soud uložil zřejmě nejznámějšímu českému vězni doživotní trest 23. června 1998. Odsoudil ho za to, že v roce 1993 zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý bodyguard útok přežil. Kajínek se proslavil svým útěkem z nejstřeženějšího českého vězení v Mírově. Má řadu sympatizantů, kteří jsou přesvědčení o jeho nevině v kauze dvojnásobné vraždy. Kajínek žádá o obnovu procesu, zatímco jiní svědkové ho obviňují z manipulace veřejným míněním a ze zastrašování.

Zeman se již v roce 2013 vyjádřil v televizi Prima pro obnovu řízení v Kajínkově kauze a dva roky poté to zopakoval. Loni uvedl, že si vyžádal Kajínkův spis, ale tehdy ještě říkal, že mu milost nedá.
Zemanovi předchůdci ve funkci prezidenta udělovali milostí výrazně víc. Od Václava Klause dostalo za jeho desetiletého úřadování na Hradě individuální milost 412 lidí. Václav Havel jako český prezident udělil za deset let v úřadu milost 1247 lidem, předtím jako federální prezident jich dal 601.

Předseda vládní KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.
Bělobrádek: Zemanovy návrhy nejsou reálné, musí Babiše odvolat