"Domnívám se, že za této situace není možné, aby Poslanecká sněmovna nevyjádřila svůj názor na to, zda si myslí, že souhlasí, nebo nesouhlasí s tak zásadním potlačováním lidských práv, které vede ke ztrátě svobody i ke ztrátě života," řekl Kalousek. Pokud by vedení Sněmovny cestu nezrušilo, vyzval předsedy klubů, aby jejich zástupci na tuto cestu nejezdili.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) sdělil, že organizační výbor, který cestu schválil, již zasedat nebude. Je tak na rozhodnutí jednotlivých poslanců, zda se cesty zúčastní, či nikoli.

Fotografie Liou Siao-po na plakátě. Ilustrační foto
Čína odmítá zahraniční kritiku ohledně úmrtí disidenta

Kalouskův poradce Ondřej Jakob řekl, že svou účast již zrušila poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková. Další člen delegace, Radim Holeček (ODS), naopak napsal že do Číny poletí v každém případě. "Nejsem přízinivcem laciných předvolebních gest," uvedl.

Skupina sedmi poslanců měla odcestovat příští čtvrtek na pozvání čínského velvyslanectví na týdenní návštěvu provincie S'-čchuan. Na programu má jednání s oficiálními představiteli regionu. Cestu schválil organizační výbor Sněmovny v polovině června.

Čínský politický vězeň Liou Siao-po, který se inspiroval československou Chartou 77, zemřel ve věku 61 let na selhání organismu. Trpěl rakovinou jater v konečném stadiu, kvůli které byl v červnu podmínečně propuštěn z vězení do ošetření v nemocnici ve městě Šen-jang na severovýchodě Číny. Čínské úřady ale neumožnily jeho převoz k léčbě do zahraničí, jak si přál.

Vládu v Pekingu obvinila ze spoluzodpovědnosti za disidentovu smrt předsedkyně norského Nobelova výboru Berit Reissová-Andersenová. Zármutek nad jeho skonem vyjádřili mimo jiné generální tajemník OSN António Guterres a německá kancléřka Angela Merkelová. OSN, Berlín, Paříž i Washington žádají svobodu pohybu pro Liouovu vdovu Liou Siu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zaslal vdově kondolenci, v níž uvedl, že Liou Siao-po zasvětil svůj život prosazování a ochraně hodnot demokracie, lidských práv a spravedlnosti.

Ilustrační foto.
Analýza: Kariérní řád skončil v koši. Učitelé mají novot plné zuby