Výzva dokázala v uplynulých dnech dostat na náměstí velkých měst na protivládní demonstrace tisíce lidí.

Jeden z iniciátorů Holešovské výzvy Slávek Popelka dnes řekl, že Kalouskovo vystoupení v ČT nesledoval. Je ale přesvědčen o tom, že Kalousek i celá vláda zničila v zemi demokracii. „Protože oni působí proti zájmům naší země a lidí, kteří ji obývají,“ reagoval Popelka.

Kalousek řekl, že protesty vnímá vážně. „Protože pokud jsme sledovali výstupy Holešovské výzvy, včetně jejích mluvčích, tak to nebyly protesty proti vládě a vládním krokům. To byly protesty skutečně proti demokratickému systému jako takovému,“ řekl. Vystoupení mluvčího Holešovské výzvy útočilo podle Kalouska na rozvrat všech demokratických institucí.

Jak řekl, obává se toho, že v každé demokracii existuje část lidí, kteří se nesmířili s demokratickým řádem a sní o uspořádání „nějakých lepších zítřků“ a „nějakého nového spravedlivého řádu“. Tyto výroky podle něj vedou do pekel. „O novém spravedlivém řádu kdysi mluvil i jakýsi malíř pokojů v Německu,“ řekl Kalousek v narážce na Adolfa Hitlera.

Podle Kalouska je nutné odlišit legitimní protesty proti postupu vlády a protesty lidí, kteří protestují proti tomu, že existuje demokratický systém a jeho instituce. „Já se obávám, že ta demonstrace, která tady byla, a zejména to, co potom předváděl její mluvčí v televizi, byl útok na samotný systém,“ dodal.

„Já jsem především přesvědčen, že lidem dochází trpělivost a dochází jim dech,“ podotkl Kalouskův oponenti v diskusi, jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Vládě vytkl například to, že trpělivě budovaný sociální smír rozvrátila a stačil jí na to rok a půl.

Popelka v pátek v ČT řekl, že protest je namířen především k tomu, aby vláda i prezident odešli a byla ustavena vláda odborníků. Lidé si podle něj nepřejí zastupitelskou demokracii. O zásadních věcech by podle něj lidé měli rozhodovat v referendu. Prvním krokem k nastolení skutečné demokracie podle Popelkových představ bude zrušení politických stran. Lidé potom podle jeho představ vyberou ze svého okolí své zástupce, kterým důvěřují, a tyto lidi pak delegují na vyšší místa.

„Pan Kalousek je škůdce této země a my uděláme vše pro to, aby odešel co nejdřív a přestal této zemi škodit,“ řekl Popelka.

Čtěte také:
Holešovská výzva v Praze: Padlo i trestní oznámení na ČT
Holešovská výzva se distancovala od sobotní demonstrace v Praze