Pokud by možnosti využili, dostali by 40 procent naspořených prostředků, zatímco 60 procent by šlo do státního rozpočtu.

„Novela reaguje na to, že zájem je jiný, než jsme doufali. Lidé mají strach, proto jsme navrhli možnost po pěti letech vystoupit. Nepředpokládáme, že to někdo udělá, ale pro některé je to důležité při rozhodování, zda do pilíře vstoupit," vysvětluje Kalousek.

Návrh přichází i s dalšími změnami. Dědic by měl možnost vybrat si mezi výplatou podílu a převodem zděděné částky na svůj důchodový účet. Nyní musí být zděděné prostředky převedeny do důchodového spoření.

Mění se i doba, odkdy půjde důchod pobírat. Nyní vzniká nárok přiznáním starobního důchodu ze státního důchodového pojištění. „Panují obavy, že by někteří lidé nesplnili podmínky pro vznik nároku 
a nemohli by čerpat prostředky naspořené ve fondovém pilíři," uvádí se v důvodové zprávě. Nově by měl každý možnost čerpat naspořené peníze z důchodového spoření už při dosažení důchodového věku. Novela také rozšiřuje nabídku na důchod vyplácený po dobu 15 let, nyní může účastník zvolit buď dvacetiletou, nebo doživotní rentu.

(mk, čtk)