„V klesání vlivem špatného způsobu jízdy došlo k přehřátí a pak selhání brzd. Řidič vozidlo nasměroval do únikové zóny, kterou projel, pokračoval sto padesát metrů kukuřičným polem, projel plotem a narazil do budovy,“ sdělil mluvčí šumperské policie Josef Bednařík. Zraněný řidič si telefonem přivolal pomoc sám. Záchranáři muže vrtulníkem transportovali do olomoucké fakultní nemocnice.

„Zraněný řidič zůstal zaklíněný v kabině, odkud ho vyprostili hasiči. Muž byl při vědomí a komunikoval,“ sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru Zdeněk Hošák. Šofér měl neuvěřitelné štěstí. Jeho zranění nebyla natolik závažná, jak by se podle zdemolované kabiny kamionu dalo předpokládat. „Pacienta jsme přijali na urgentním příjmu, vyšetření ukázala na zhmožděniny hrudníku a plic. Muž byl ve stabilizovaném stavu převezen do Šumperském nemocnice,“ řekl mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant.

Halu firmy Hopr, kde je sběrna surovin, náraz pořádně zdevastoval. Jakou rychlostí kamion naložený osmnácti tunami lisovaného papíru do únikové zóny vjel, nikdo nedokázal na místě odhadnout. Každopádně nájezd na měkký povrch zóny, která by měla neovladatelný vůz zastavit, řidiči příliš nepomohl. Kamion pak vjel do kukuřice, v jejímž porostu vytvořil slušnou autostrádu. Vůz pak prorazil betonovou zídku plotu a i pak pokračoval dál. Kamion se konečně zastavil až po proražení zdi haly. Hasiči museli porušenou konstrukci objektu zajistit, aby vůbec mohli začít vyprošťovat vůz. To se podařilo před polednem.

Ve sběrných surovinách pracují dva zaměstnanci, v době nehody uvnitř nebyl ani jeden. „To bylo obrovské štěstí, zřejmě bych asi pracoval s technikou na dvoře, kam se vřítil kamion. To opravdu mohlo skončit hodně špatně. Cestou do práce jsem přitom potkal hasiče, říkal jsem si, kam asi uhánějí,“ řekl zaměstnanec sběrny Vlastimil Láník. Údajně se navíc s kolegou domlouvali, že právě v úterý ráno přijdou do práce dřív, z toho nakonec sešlo. „Byl tady jenom pes, ten je z toho v šoku,“ dodal Láník.

Hmotné škody zatím vyčísleny nebyl, ale rozhodně budou v řádu statisíců. „Kamion prorazil plot, zničil osvětlení a smetl i přístavky ve dvoře, samozřejmě oprava budovy bude asi také náročná,“ domnívá se zaměstnance sběrny.