„Ze svého pochybení jsem vyvodil osobní odpovědnost," konstatoval Sobotka včera po schůzce s předsedou poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem.

Jak zároveň pětatřicetiletý Sobotka vysvětlil, jeho pochybení spočívá v neuvedení informace o splátkovém kalendáři vůči Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP), jenž měl dle svých slov nastaven již v době, kdy byl členem politické strany.

„Tuto pohledávku splácím," podotkl dále žďárský podnikatel s tím, že ani na sociálním pojištění, ani na finančním úřadu závazky nemá. Zdůraznil, že vůči finančnímu úřadu ale dluh neměl, daňová povinnost mu prý nevznikla.

Výzva klubu

K nepřijmutí mandátu jej vyzval klub v úterý, právě kvůli jeho splátkovému kalendáři dluhu u VZP. Sobotka jej totiž neuvedl v čestném prohlášení o bezdlužnosti, které ANO po kandidátech vyžadovalo. Skutečnost, že nepřijímá poslanecký mandát, doloží Sobotka podpisem mandátovému a imunitnímu výboru do příští sněmovní schůze. Ta je naplánována na středu.

„Hnutí ANO i nadále považuje Jana Sobotku za slušného člověka a váží si toho, že své pochybení uznal. Na rozdíl od jiných stran ovšem postupuje striktně podle pravidel presumpce viny," sdělila za ANO jeho tisková mluvčí Radka Burketová.

Jan Sobotka je členem hnutí od června 2012, krajským předsedou na Vysočině se stal na podzim téhož roku.

Jak to bude s jeho dalším působením ve straně? „V této chvíli zůstává ve své funkci předsedy krajské organizace s tím, že o jeho dalším setrvání v ní bude rozhodovat předsednictvo hnutí ANO, jež se sejde v příštím týdnu," vyjádřila se včera pro Deník Radka Burketová.