Drahoš svou kandidaturu oznámil v úterý na besedě s lidmi v Jablunkově. Dnes novinářům řekl, že tak učinil nejen kvůli tomu, že z oblasti pochází, ale také kvůli tomu, že je Jablunkov nejvzdálenější město v ČR od Prahy. Nechce prý zapomínat na lidi ze vzdálenějších částí státu.

Přesnou podobu své kampaně chce Drahoš, který před týdnem skončil ve funkci předsedy Akademie věd ČR, teprve se svým týmem nachystat. Má v plánu vést kontaktní kampaň, její začátek nechce zbytečně odkládat. Nechce se při ní vyjadřovat ke svým protikandidátům včetně prezidenta Miloše Zemana. Odmítl také komentovat výroky hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka na twitteru, protože je nečte. Na dotaz, zda by byl ochoten se sejít s Ovčáčkem v televizní debatě, když se jich Zeman nechce účastnit, řekl, že Ovčáčka považuje za jednoho z deseti milionů občanů a že by se raději setkal s někým, u koho by to mělo větší smysl. Řekl také, že nechce být kandidátem "nějaké kavárny" nebo "anti-někoho".

Čtěte také: Drahoš končí coby šéf Akademie věd, nyní zvažuje prezidentskou kandidaturu

Jako prezident by chtěl být prezidentem všech lidí, nejenom svých voličů. Chtěl by také být apolitickým svorníkem, který by veřejnost i politické strany spojoval. Už při oznamování kandidatury poznamenal, že bude apolitickým kandidátem. Dnes také slíbil, že by ve funkci nepodporoval žádnou politickou stranu. Případné podpoře od politických stran se ale nebrání.

Kandidát na funkci prezidenta potřebuje sehnat 50 tisíc podpisů občanů nebo podporu deseti senátorů či 20 poslanců. Drahoš řekl, že chce jít cestou sběru podpisů, i když si myslí, že by parlamentní podporu mohl získat.

Poznamenal, že prezidentství chápe jako službu občanům a funkci. Rád by v případě úspěchu prosazoval své celoživotní zásady, kterými jsou pravda a rozum. "Prezident by měl podporovat národní hrdost, ale ne nacionalismus. Nevím, proč bychom se měli před někým klanět," podotkl.

Drahoš řekl, že je zastáncem vymezení pravomocí a povinností prezidenta ústavou, které by měl prezident ve své funkci respektovat. Slíbil, že pokud by byl zvolen, nebude "napínat gumu paragrafů". Na otázku, zda by jmenoval vládu s komunisty odpověděl, že jde o parlamentní stranu, ale že mu vadí radikální názory některých z nich na minulost. Do vlády by proto komunisty nejmenoval.

Čtěte také: Pohledem Jana Kličky: Akademie českých prezidentů

Za důležité označil ukotvení ČR v Evropě. Řekl, že je proevropský, a to přes různá negativa, která s sebou členství v Evropské unii nese, například byrokracii. "Jsou to věci, které se dají měnit zevnitř," řekl. Zdůraznil také, že žádný stát velikosti Česka není schopen zvládnout svou bezpečnost vlastními prostředky. Je proto pro členství v NATO.

Drahoš má dvě dcery a dva vnuky, rodina má byt v činžovním domě v Praze-Suchdole a chatu. Řekl, že žije standardní rodinný život. Svůj kompletní chorobopis po vzoru dalšího z kandidátů Michala Horáčka zveřejňovat nechce. Řekl, že bere prášky na lehce vyšší tlak, jiné zdravotní problémy nemá. V minulosti špatně viděl, po operaci ale už nosí brýle jen kvůli okolí, které je na ně zvyklé.

Čtěte také: Sociální demokraté nad Drahošem váhají. Souboj bude zajímavější, míní Chovanec