Ze 47 členů poslaneckého klubu ANO se jich o znovuzvolení uchází 32. Mezi těmi, kdo Sněmovnu po volbách jistě opustí, jsou například místopředseda poslaneckého klubu Bronislav Schwarz, bývalí novináři Martin Komárek a Jana Lorencová, univerzitní profesor Jiří Zlatuška nebo ministr financí Ivan Pilný.

Do dolní komory Parlamentu se naopak budou snažit dostat ministr spravedlnosti Robert Pelikán, ministr dopravy Dan Ťok a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, kteří dosud ve Sněmovně nezasedali. Pelikán kandiduje na druhém místě v Praze za svým vládním kolegou, ministrem obrany Martinem Stropnickým. Ťok je lídrem karlovarské kandidátky ANO, Šlechtová vede hnutí do voleb v Plzeňském kraji.

Babišova farma Čapí hnízdo, kongresové centrum Agrofertu
Kauza Čapí hnízdo Andreje Babiše: podle policie se účelově převáděly akcie

Poslanecký mandát bude obhajovat i vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec, který vede ústeckou kandidátku ANO. Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková se o znovuzvolení uchází v Praze, kde je na šestém místě kandidátky. Předseda hnutí a bývalý ministr financí Andrej Babiš je lídrem ve Středočeském kraji, předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek na Vysočině.

Babiš s Faltýnkem přitom mohou v době konání voleb čelit trestnímu stíhání, pokud Sněmovna v září vyhoví žádosti policie o jejich vydání kvůli vyšetřování padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo. Babiš policejní žádost označil za politický boj a stejně jako Faltýnek uvedl, že se kvůli němu nevzdá současného poslaneckého mandátu. Nic nenasvědčuje tomu, že by oba představitelé ANO kvůli vyšetřování chtěli opustit kandidátky pro říjnové volby.

Andrej Babiš.
Babiš podvod s Čapím hnízdem řídil, myslí si policie. Ten to odmítá

Celkem ANO postavilo do voleb 343 kandidátů. Je mezi nimi 82 žen, které tak tvoří 24 procent všech kandidujících. V současném poslaneckém klubu ANO bylo devět žen, tvořily tak 19 procent poslanců hnutí.

Naprostá většina kandidátů jsou členové ANO, bez politické příslušnosti je 37 osob na kandidátkách. Ve čtyřech krajích ale bezpartijní kandidáti hnutí do voleb vedou. Kromě ministrů Ťoka a Šlechtové to jsou v Královéhradeckém kraji náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a v Libereckém kraji pekař Jiří Bláha. Ve Středočeském kraji je na druhém místě kandidátky hokejový brankář Milan Hnilička, který rovněž není členem ANO. V Královéhradeckém kraji je na 18. místě kandidátky majitel textilky Juta a senátor Jiří Hlavatý, který je sice nestraník, ale působí v senátorském klubu ANO a podpořil Babiše i na únorovém sjezdu hnutí.

Jedním z výrazných prvků v kampani před posledními volbami byly koblihy hnutí ANO (na snímku je rozdává Andrej Babiš).
Politolog o Babišovi: ANO situace využije, postaví se do role mučedníka