Obsazení postu ředitele se vyhrotilo po nečekaném pátečním odvolání šéfa ND Ondřeje Černého. MK dnes uvedlo, že byl odvolán kvůli tomu, že nedokázal sestavit rozpočet a kvůli podezření na porušení rozpočtových pravidel.

Už před časem nabídlo ministerstvo funkci některým lidi z oboru. „Ještě před svým odvoláním mě oslovil náměstek (Radek) Zdráhal, jestli bych neuvažoval o ředitelování, jestli by mě ministerstvo mohlo oslovit a nabídnout mi to," řekl Šesták. Zdráhal odešel z MK v květnu z organizačních důvodů. Od té doby ale Šestáka oficiálně nikdo z MK neoslovil a v současné situaci by prý post ředitele ND ani nevzal.

Šesták si neumí představit, že by připadnou nabídku přijal

„Za podmínek, jak se vybírá ředitel, jaké má kompetence a kdo všechno zasahuje do jeho pravomocí, si neumím představit, že bych do toho šel," uvedl Šesták. Ministryni prý nedávno navrhl ustavit nejdříve krizový tým divadelních manažerů, který by situaci v ND stabilizoval.

„V případě, že bude komise, která se zamyslí nad koncepcí budoucnosti Národního divadla a osloví mě v delším časovém horizontu, abych se mohl kvalitně připravit a zároveň abych dokončil vše rozdělané v Plzni, jsem otevřený jednání," uvedl na jaře letošního roku Burian, když se na ministerstvu kultury začalo hovořit o výběrovém řízení na místo ředitele ND, kde měl Černý působit do března příštího roku.

Mezi možnými nástupci Černého by mohli být také ředitel a režisér Městského divadla Brno Stanislav Moša nebo hudební manažerka Alena Nachtigalová. Ta však dnes uvedla, že nebyla ministerstvem ani oslovena.