VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kapr s bramborovým salátem je stálicí štědrovečerního menu

Praha - Smažený kapr s bramborovým salátem patří ke stálicím štědrovečerního menu; více než čtvrtina Čechů dává této alternativě stále přednost. Zatímco příprava šupináče je snadná, na prezentaci přílohy se podílí celá rodina. Recept se zpravidla dělá „podle maminky" a strávníci prohlašují, že právě jejich salát je nejlepší. Gastronomičtí odborníci zastávají názor, že ryb je v jídelníčku stále nedostatek. I oni preferují salát jako přílohu, těžkou majonézu však nahrazují vylehčenou verzí.

22.12.2015 9
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

Šéfkuchař Jan Kvasnička z pražské restaurace AvandGarde má bramborový salát rád, ale kapra nejí. „A když, tak si nepochutnám. Přednost proto dávám vinné klobáse či řízku," řekl. Bramborový salát si nechá připravit třeba od maminky či tchyně.

„Nechci jíst kapra, nechci jíst rybí polévku," notuje si s ním další člen domácí kulinářské elity z restaurace La Veranda Radek David, který svůj recept na vánoční salát rád prozradil. „Základem jsou dobré bramborové rohlíčky vařené ve slupce, ovšem zcela pomalu a ne na sto stupňů. Zeleninu uvařím v okyselené vodě a používám domácí majonézu vyrobenou z kvalitního oleje, vajec i hořčice," uvedl.

Podle něj hodně změnila moderní doba včetně internetu. Poučení lidé se odklánějí od kuby či cukroví, preferují další druhy ryb a skutečně sváteční večeři si chtějí užít. „Jsem otec dvou dětí, které ryby mají rády, kapra však nemusí. Vánoční zvyky ale u nás zůstávají," zdůraznil s tím, že vařit se musí v klidu a s láskou.

Hlavní šéfkuchař z prestižní skupiny restaurací Kampa Group Marek Raditsch postrádá regionálnost a tedy i rozmanitost štědrovečerního stolu. „Každý kraj měl své speciality – ať to byl kuba, zvěřina, šneci a řada dalších postních jídel. I proto vítám, že lidé stále častěji zkouší něco nového a vyžadují to i u nás v restauraci. Zjišťují, že existují i jiné ryby a dají se upravit jinak než smažením," vysvětlil. Osobně se o tom přesvědčil, když pracoval například v Norsku.

Zauzený salát

„V některých oblastech lidé jedli vepřová žebírka, jinde zase tresky, ústřice či jehněčí. Tam se uniformita zcela vytratila," dodal. Bramborový salát připravuje, jelikož však část jeho rodiny pochází z Rakouska, dělá ho vylehčený. S bramborami zalitými vývarem, octem, cukrem, cibulkou – a bez majonézy, hrášku, salámů či vajíček.

„Minule jsme u nás v restauraci zkusili brambory zaudit a salát byl úžasný," dodal.

Pozoruhodné recepty vycházejí z mistrovství v přípravě bramborového salátu, které se každoročně koncem roku koná ve středočeském Mratíně. Kromě brambor obsahují mrkev, žlutou i bílou cibuli včetně šalotky, červenou kapii, řapíkatý celer, sterilovanou okurku, slepičí i křepelčí vejce, jablka různých odrůd, hrášek, hořčici, tatarskou omáčku či med.

Žáci ze Středního odborného učiliště v Poděbradech uvařili brambory ve slupce v silném vývaru, stejně tak i oškrábanou mrkev, kam přidali celý černý pepř, nové koření a cukr. Dalšími ingrediencemi byly červená řepa, matjesy, jarní i červená cibulka, jablka, citronová šťáva, vejce a kaviár. A pomlaskávali si prý všichni.

Autor: ČTK

22.12.2015 VSTUP DO DISKUSE 9
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sněmovna, ilustrační foto
9 8

Parlament dostane v příštím roce přidáno. Na fasádu i odchodné

Kamionová doprava na dálnici
26 4

Nechceme levné pracovní síly z východní Evropy, vzkazuje Macron

DOTYK.CZ

Uřezaná hlava nebo razie esesáků: atentát na Heydricha ve vzpomínkách

Dotyk.cz shromáždil u příležitosti 75. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha záznamy vzpomínek posledních pamětníků, které redaktoři Deníku pořídili v minulých pěti letech. 

Bez přesčasů by chyběly tisíce lékařů a sester

Čtyři stovky lékařů a tisíc sester. Přesně tolik nových zaměstnanců by musely sehnat české nemocnice, pokud by měly ze dne na den začít dodržovat zákoník práce. Vyplývá to z propočtů Asociace krajů České republiky. Pro představu: zhruba stejný počet zdravotníků pracuje ve všech špitálech Karlovarského kraje.

Václav Klaus: Nešlo o vládní krizi, ale o zahájení volební kampaně

Bývalý český prezident Václav Klaus vidí podstatu koaličních hádek v tom, že poprvé zažíváme situaci, kdy jsou ve vládě dvě stejně silné strany. Ty se musejí proti sobě vymezit, aby jim volič uvěřil, že každá chce něco jiného. „Nic hrozivého se neděje, všechny instituce normálně fungují. Nešlo o vládní krizi, ale o bouřlivé zahájení volební kampaně," hodnotí události posledních dní.

Lidovci pokukují po premiérovi. Volí vedení

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš polepil zemi plakáty, v nichž se ptá, o čem lidé sní. Kdyby měl odpovědět sám, možná by uvedl číslo 9,99. Právě takový volební zisk lidovců a STAN by přivítal. O nesnadno dosažitelné hranici pro vstup do sněmovny ale nemluví jen on. I proto Babiš nevěří, že tuto volební koalici křesťanští demokraté nakonec schválí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies