Výročí úmrtí prvního prezidenta ČR si dnes lidé připomněli na několika místech, mimo jiné na vzpomínkovém večeru v pražském divadle Archa. Prezident Miloš Zeman přišel památku politika a dramatika uctít k jeho hrobu na Vinohradském hřbitově.

„I po dvou letech je jeho život a dílo výzvou. Je stále aktuální i dnes," řekl o Havlovi Duka. O sloužení mše ho požádala Havlova druhá manželka Dagmar, která se jí zúčastnila s dcerou Ninou. Mezi dalšími čestnými hosty byl Havlův bratr Ivan, sestry boromejky, které o nemocného prezidenta pečovaly, či Havlův „dvorní architekt" Bořek Šípek. Dorazil také někdejší Havlův kancléř Karel Schwarzenberg (TOP 09), socioložka Jiřina Šiklová nebo herci Květa Fialová, Eliška Balzerová, Oldřich Kaiser a Jan Potměšil.

Rekviem se uskutečnilo v téměř zaplněném svatoanenském kostele, kde byla v roce 2011 po dva dny vystavena Havlova rakev, než se v pohřebním průvodu za účasti desetitisíců lidí přesunula na Pražský hrad. Na pódiu s prostým dřevěným oltářem stála Havlova černobílá portrétní fotografie a jeho symbol – červené srdce.

Kardinál byl kritický k současným poměrům ve státě

Duka při mši pozdravil prostřednictvím televizních kamer dnešní svobodnou mladou generaci a připomněl jí, že před lety to byla právě tehdejší mladá generace, která Havlovi umožnila stanout v čele suverénního státu a budovat jeho základy. „Každý z nás má hluboký pocit, že Václav Havel je můj, že je náš," popsal, jakou Havlova osobnost zanechala ve společnosti stopu.

Kardinál byl při kázání nebývale kritický k současným poměrům ve státě. Přiznal, že navštívil Havlův hrob a vyjádřil u něj úzkost o osudy země, kterou Havel miloval. „Za uplynulá dvě léta jsme byli svědky mnoha zmatků, nečekaných změn i zklamání," podotkl. V závěru připomněl Havlovo heslo „nejsme jako oni". „Václave, nebudeme nikdy jako oni. Amen," uzavřel.

Lidé dnes po celý den přicházeli k Havlovu hrobu, kde zapalovali svíčky a pokládali květiny. Prezident Zeman tam na Havla zavzpomínal s tím, že jejich vzájemná spolupráce byla založena na argumentech a diskusi, a proto byla cenná a zajímavá. K Havlově oblíbené chalupě na Hrádečku na Trutnovsku lidé přinesli svíčky, červená papírová srdce či tibetské modlitební vlaječky.

Ohrnutí nohavic na Havlovu počest

Brněnští divadelníci si připravili noční happening s názvem Srdce do nebe aneb máte doma laserové ukazovátko? Chtějí, aby účastníci akce za zesnulým prezidentem za pomoci laserových ukazovátek vyslali z kapucínských zahrad obraz ve tvaru srdce.

Na sociálních sítích „ožila" stejně jako loni výzva k ohrnutí nohavic na Havlovu počest. „Kalhotový den" má připomínat, že Havel měl při své inauguraci v prosinci 1989 nezvykle krátké kalhoty. Na nápad zareagovala i kavárna v polských Katovicích, která si Havla připomene večerní akcí se čtením úryvků z jeho děl a vybízí zájemce, aby přišli s vykasanými nohavicemi.