"Bohužel za současné situace nemohu přijmout pozvání 28. října na Hrad. Své rozhodnutí jsem dnes sdělil svým spolubratřím sídelním biskupům," uvedl Holub v noci na dnešek. Česká biskupská konference žádné doporučení určené všem biskupům nevydala. Halík, držitel prestižní Templetonovy ceny, o víkendu ve své výzvě napsal, aby se pozvaní hosté nezúčastnili slavnostního večera. Vyznamenaní mají také podle něj zvážit, zda mohou letos ocenění "beze studu" přijmout.

Vlk v příspěvku na své internetové stránce uvedl, že ho ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) od počátku informoval o situaci kolem možného vyznamenání svého příbuzného. Podle Hermana prezident Miloš Zeman pohrozil, že vyškrtne Bradyho ze seznamu nominovaných, pokud se ministr setká s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Herman se s ním sešel minulý týden v úterý, v seznamu vyznamenaných, který ve středu kontrasignoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jméno Bradyho nebylo.

"Musím se rozhodně postavit na stranu těch, kdo odsuzují takovéto kšeftaření s významnými symboly naší státnosti a snižování prezidentského úřadu," napsal Vlk s tím, že vyjádření Hradu popírající Hermanovu verzi jsou lživá.

"Už jsme zažili řadu kauz kolem fungování Miloše Zemana jako prezidenta. Tato je však, myslím, velmi flagrantní, a proto si zaslouží protest zdravě uvažujících občanů neúčastí na udělování státních vyznamenání, pakliže se s nimi takto kšeftuje," uvedl kardinál.

Podle něj podobné aféry poškozují ve světě pověst České republiky. Lidé by proto měli lépe vybírat příští kandidáty na prezidenta.