„Osobně se domnívám, že následky této metanolové kauzy lze bez jakékoliv nadsázky přirovnat k následkům lokálního válečného konfliktu. Výsledkem jednání obžalovaných je 38 úmyslně usmrcených a dalších 79 lidí intoxikovaných touto smrtící látkou," uvedl Sladký. Nejmladší obětí byla jednadvacetiletá dívka. Desítky lidí mají navíc trvale poškozené zdraví, 15 z nich například zrak.

Hlavní líčení v řádech měsíců

Hlavní líčení bude podle zlínského soudce Radomíra Koudely, který má věc na starost, nařízeno „v řádu měsíců". Koudela nejprve zváží, zda některé z obžalovaných nevyloučí k samostatnému projednání. Od toho se bude odvíjet výběr místa konání soudu, vyloučen není ani Zlín. Do 30 dnů od podání obžaloby soud ale musí rozhodnout o trvání vazby tří hlavních aktérů kauzy.

Jsou jimi údajný hlavní míchač otráveného alkoholu, Slovák Rudolf Fian s bydlištěm na Karvinsku, jeho komplic, majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela, a údajný hlavní distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula ze Zlínska. Kromě nich jsou pro obecné ohrožení na svobodě stíháni další čtyři lidé. Všem hrozí 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí.

O nebezpečí věděli

Ostatní jsou obviněni z ohrožování zdraví závadnými potravinami v úmyslné formě. „Všichni obchodovali s alkoholem, který pocházel z neprověřených zdrojů. Opatřili si ho pokoutným způsobem a neprověřovali si jeho zdravotní nezávadnost. Museli tak být přinejmenším srozuměni s tím, že takto získaný a nekontrolovaně šířený alkohol může být zdravotně závadný," řekl státní zástupce Roman Kafka, který případ dozoruje.

Původní směs, která se celá nedostala do oběhu, byla podle Kafky schopná usmrtit až 158.000 lidí. Vysoké, v některých případech až dvanáctileté tresty proto hrozí i lidem, kteří nejsou obviněni z obecného ohrožení. V případu je z ohrožování zdraví závadnými potravinami stíhán i Robert Sedlařík, jednatel společnosti Verdana z Bystřice pod Hostýnem, která je distributorem Likérky Drak. V jiné kauze již dostal nepravomocně pět let za daňový únik, je také ve vazbě.

Černý trh s lihovinami

Podle Kafky mezi obžalovanými převažují podnikatelé. Hlavní míchači pracovali ve společnosti, která vyráběla nemrznoucí směsi do ostřikovačů vozidel. Někteří další obvinění se živili prodejem legálního alkoholu a obchodem s nezdaněným lihem si chtěli přilepšit. Další lidé byli podle státního zástupce formálně zaměstnáni a fakticky se živili černým trhem s lihovinami. Mezi jednatřicítkou nechybí ani starobní důchodce.

Podle Kafky se před aférou v Česku vyskytovaly případy otravy metanolem jen ojediněle, většinou jako následek černého domácího pálení alkoholu. Další obviněné vyšetřují policisté v celé zemi. Celkem bylo obviněno přes 70 lidí, většina z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Některé případy se již dostaly k soudům. Metanolová aféra začala předloni 3. září. Loňská úmrtí po požití metanolu se již vyšetřují mimo hlavní část kauzy.